• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  Barre tocht door Albanië

  Door: Ivo van de Wijdeven

  In het legermuseum van de Albanese stad Gjirokastër springt één foto eruit: Amerikaanse militaire verpleegsters tonen lachend hun tot op de draad versleten schoenzolen. De foto is een herinnering aan een reis vol ontberingen achter vijandelijke linies.

  8 november 1943. Een Dakota-transportvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht steeg op van een modderig vliegveld bij het Siciliaanse Catánia. Aan boord bevonden zich dertien verpleegsters, dertien hospikken en de crew van vier piloten en technici. Hun bestemming was de Italiaanse havenstad Bari. Daar waren provisorische veldhospitalen neergezet die uitpuilden van de soldaten die gewond waren geraakt tijdens de geallieerde aanval op Italië.

  Na een succesvolle invasie van Sicilië in juli 1943 leek het fascistische Italië – volgens de Britse premier Winston Churchill ‘de zachte onderbuik van Europa’ – in eerste instantie als een overrijpe appel van de boom te vallen. De Italiaanse dictator Benito Mussolini werd afgezet, waarna maarschalk Pietro Badoglio de macht overnam en zich overgaf aan de geallieerden. Maar de Duitsers bezetten snel het nog niet bevrijde deel van Italië en plaatsten Mussolini aan het hoofd van een marionettenregering. Het geallieerde offensief stuitte op taaie weerstand.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen