• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2007

  Baden-Powell: redder van het Britse imperium

  ‘Een schone jongeman is Gods mooiste schepping op deze wereld’

  Door: Maurice Blessing

  In de zomer van 1907 ontvangen 22 Britse puberjongens een persoonlijke uitnodiging van generaal Baden-Powell. Ze zijn uitverkoren om onder leiding van de oorlogsheld deel te nemen aan een zomerkamp op het eiland Brownsea. Het evenement wordt algemeen beschouwd als de genesis van 's werelds meest succesvolle jongerenorganisatie: de scouting of padvinderij. Wat dreef 'B-P', en waarom sloeg zijn beweging zo aan?

  'Ik zit nu voor mijn tent in de warme zon,' schrijft de 23-jarige Britse vaandrig 'Stephe' Baden-Powell zijn familie op kerstavond 1880, in een legerkamp bij het Zuid-Afghaanse Kandahar. 'Een paar foxterriërs van het regiment zijn aan het dollen en aan mijn andere kant krijgt een nikker ervan langs met de strokenzweep.'

  Dat najaar heeft bij Kandahar de laatste grote veldslag van de Tweede Brits-Afghaanse Oorlog (1878-1880) plaatsgevonden. Hoewel generaal Roberts het zuiden van Afghanistan formeel heeft 'gepacificeerd', moeten de Britten continu op hun hoede blijven. Elk moment kan een zelfmoordstrijder toeslaan. Ter afschrikking heeft het leger een geïmproviseerd schavot opgericht, waar dagelijks enkele Afghanen worden opgehangen. Maar de galg is zo krakkemikkig geconstrueerd dat het gehele bouwsel kapseist bij een mislukte poging twee veroordeelden tegelijk op te hangen. Het is lang niet de enige mislukte executie, en Stephe -die zijn hele leven gefascineerd zal blijven door lugubere gebeurtenissen - legt ze gedetailleerd vast in zijn dagboek.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen