• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 1/2007

  Architectuurgeschiedenis zonder twijfel

  Een Hollands heiligdom

  Door: Bastiaan Bommelje

  Thomas Heinrich von der Dunk is columnist van planet.nl, publicist in talrijke kranten, radio- en televisiecommentator, ingezonden-brievenschrijver, zoon van emeritus hoogleraar Hermann, presentator van tv-quizzen, lid van het Republikeins Genootschap, drager van lederen hoeden, alsmede architectuurhistoricus. Hij omschrijft zichzelf overigens als ‘cultuurhistoricus’, maar dat zal zijn omdat hij behalve over monumenten tevens veelvuldig zijn licht laat schijnen over de ondergang van de universiteit, de politiek van president Bush, de toestand van de natie, de oorlog in Irak (dan wel Kosovo of Afghanistan), de koers van de Europese Unie, de verkiezingscampagne van de PvdA, het ophangen van Saddam Hoessein, en alles wat verder zoal voorvalt in de wereld.

  Deze Von der Dunk heeft, kortom, een tomeloze energie, maar of al die werkdrift steeds even vruchtbaar en ter zake kundig wordt gebruikt, is niet helemaal zeker. Hij is misschien wel – naast al het voorgaande – vooral een kind van zijn tijd: gefnuikt door de universiteit (waar werkdrift en recalcitrantie fataal zijn) en omarmd door de media (waar evenwichtige argumentatie en een terughoudend oordeel fataal zijn).
  Probleem voor Von der Dunk is dat zijn ster is gerezen in een tijd van grote intellectuele inflatie in diezelfde media, waardoor opinies werden verdrongen door luidruchtige meninkjes, en commentaren door leuke oneliners. Daardoor is toon gaan regeren over inhoud, is het belang van de opiniepagina’s enorm geslonken, en zapt iedereen met een IQ boven de 100 weg als iemand op de tv zich opmaakt de wereld te duiden.

  Ook bij Von der Dunk is het derhalve niet eenvoudig zinvolle bijdragen (zijn kritiek op de universiteit) te scheiden van narcistisch gezwatel (veel van het overige). Maar het dient gezegd dat hij van alle mediahistorici in academische zin het ijverigst is. Wie regelmatig publicaties zoals Bijdragen en Mededelingen Gelre, Maandblad Amstelodamum, Groninger kerken, Oud Hoorn of het Jaarbericht Stichting Utrechtse Kastelen raadpleegt, zal niet zelden artikelen van zijn hand tegenkomen over architectuurgeschiedenis.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen