Home Angst voor homo-immigratie

Angst voor homo-immigratie

  • Gepubliceerd op: 23 maart 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 2 minuten leestijd
Angst voor homo-immigratie

Morele paniek in de jaren zestig: Nederland zou worden overspoeld door homoseksuele mannen uit het buitenland. En dat zou niet goed zijn voor de zeden hier.

Homoseksualiteit werd over het algemeen gezien als een problematische afwijking, maar in de loop van de jaren zestig begon de houding van een deel van de Nederlanders te ontspannen. In onder andere Amsterdam kwamen er homobars, en die trokken ook mannen uit landen waar het gevaarlijk was openlijk homo te zijn. Dat leidde in conservatievere kringen tot bezorgde verhalen over ‘chartervluchten vol homo’s’. In oktober 1965 kopte De Telegraaf met de vraag of Amsterdam een ‘Mekka voor homofielen’ werd.

Daarop gaf het ministerie van Justitie de Amsterdamse politie opdracht te onderzoeken hoeveel homo’s er op Schiphol landden. Om dat te achterhalen werd bagage doorzocht op ‘homoseksuele attributen’. Eén man had een poederdoos bij zich, maar mocht wel gewoon het land in. De politie vond geen aanwijzingen dat massa’s homo’s het land binnenkwamen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

De Nederlandse bezorgdheid gold niet alleen toeristen, maar ook homo’s die in Nederland wilden blijven. De weinige openlijk homoseksuele mannen die dat probeerden, werden doorgaans afgewezen. Dat veranderde vanaf de jaren zeventig, onder andere door toedoen van staatssecretaris van Justitie Jan Glastra van Loon (D’66). Hij stelde in 1973 dat homo’s uit landen waar ze werden vervolgd konden worden beschouwd als vluchtelingen. Dat werd uiteindelijk het beleid. Homovriendelijkheid werd zelfs onderdeel van het Nederlandse zelfbeeld.

Marlou Schrover en Frerik Kampman, ‘“Charter flights full of homosexuals”. The changing rights of homosexual immigrants in the Netherlands, 1945-1992’, in: TSEG.

 

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 4 - 2020

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer