Home Angst voor homo-immigratie

Angst voor homo-immigratie

  • Gepubliceerd op: 23 maart 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 2 minuten leestijd
Angst voor homo-immigratie

Morele paniek in de jaren zestig: Nederland zou worden overspoeld door homoseksuele mannen uit het buitenland. En dat zou niet goed zijn voor de zeden hier.

Homoseksualiteit werd over het algemeen gezien als een problematische afwijking, maar in de loop van de jaren zestig begon de houding van een deel van de Nederlanders te ontspannen. In onder andere Amsterdam kwamen er homobars, en die trokken ook mannen uit landen waar het gevaarlijk was openlijk homo te zijn. Dat leidde in conservatievere kringen tot bezorgde verhalen over ‘chartervluchten vol homo’s’. In oktober 1965 kopte De Telegraaf met de vraag of Amsterdam een ‘Mekka voor homofielen’ werd.

Daarop gaf het ministerie van Justitie de Amsterdamse politie opdracht te onderzoeken hoeveel homo’s er op Schiphol landden. Om dat te achterhalen werd bagage doorzocht op ‘homoseksuele attributen’. Eén man had een poederdoos bij zich, maar mocht wel gewoon het land in. De politie vond geen aanwijzingen dat massa’s homo’s het land binnenkwamen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

De Nederlandse bezorgdheid gold niet alleen toeristen, maar ook homo’s die in Nederland wilden blijven. De weinige openlijk homoseksuele mannen die dat probeerden, werden doorgaans afgewezen. Dat veranderde vanaf de jaren zeventig, onder andere door toedoen van staatssecretaris van Justitie Jan Glastra van Loon (D’66). Hij stelde in 1973 dat homo’s uit landen waar ze werden vervolgd konden worden beschouwd als vluchtelingen. Dat werd uiteindelijk het beleid. Homovriendelijkheid werd zelfs onderdeel van het Nederlandse zelfbeeld.

Marlou Schrover en Frerik Kampman, ‘“Charter flights full of homosexuals”. The changing rights of homosexual immigrants in the Netherlands, 1945-1992’, in: TSEG.

 

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 4 - 2020

Nieuwste berichten

New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
Interview

Waarom Trump zich beroept op een 200 jaar oude wet om Venezolanen uit te zetten

De Verenigde Staten zetten honderden immigranten op het vliegtuig naar El Salvador, waar zij zonder proces in een gruwelijke gevangenis worden geïnterneerd. Trump gebruikt daarvoor de omstreden Alien Enemies Act, een wet uit 1798. Die was oorspronkelijk bedoeld om vijandelijke buitenlanders uit te zetten in tijden van oorlog, maar werd in de Eerste Wereldoorlog al...

Lees meer
De Nationale Dodenherdenking in 2014
De Nationale Dodenherdenking in 2014
Recensie

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog is al tachtig jaar gevoelig

In 2001 opende Chris van der Heijden zijn ophefmakende boek Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog met de even briljante als provocatieve zinnen: ‘Eerst was er de oorlog, daarna het verhaal van die oorlog. De oorlog was erg, maar het verhaal maakte de oorlog nog erger’. Deze zinnen schoten me te binnen, al lezend...

Lees meer
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Onderzoek

Onderzoekscommissie wilde bewust niet weten hoe corrupt prins Bernhard daadwerkelijk was

De commissie die moest uitzoeken of prins Bernhard smeergeld aannam van Amerikaanse vliegtuigbouwbouwers, heeft haar werk niet goed gedaan. Dat concludeert historicus Philip Dröge in Historisch Nieuwsblad. Dröge baseert zich op het onlangs geopenbaarde archief van de toenmalige secretaris, Ad Geelhoed. De commissie had sterke aanwijzingen dat de prins nog corrupter was dan gedacht, maar...

Lees meer
Pius IX latere leeftijd
Pius IX latere leeftijd
Interview

Zieke paus Franciscus herinnert aan een paus die de macht verloor, maar zielen won

De wankele gezondheid van paus Franciscus is al wekenlang wereldnieuws. Waarom? Historicus Jeroen Koch vertelt hoe Franciscus’ verre voorganger paus Pius IX er in de negentiende eeuw in slaagde om van het Vaticaan een symbolisch en mythisch instituut te maken, in een tijd waarin de paus juist zijn wereldlijke macht verloor. Jeroen Koch, die samen...

Lees meer