• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 15 september 2022

  Afhankelijkheid van Russisch gas begon in Koude Oorlog

  Door: Ivo van de Wijdeven

  West-Europa is al vijftig jaar afhankelijk van Russisch gas. Midden in de Koude Oorlog besloten de ideologische vijanden in Oost en West samen te werken om elkaars tekorten op te lossen. Daarom kan Poetin nu Europa onder druk zetten door aan de gaskraan te draaien.

  Aan de voet van de Alpen, op een uurtje rijden van Wenen, ligt Schloss Herndorf. Het kleine kasteel in Engels-gothische stijl ligt op een idyllische plek aan een meertje, omringd door bossen. Tegenwoordig herbergt het een hotel, dat enorm populair is voor bruiloften, partijen én zakelijke bijeenkomsten. In juni 1968 werd in Schloss Herndorf een deal gesloten die de geschiedenis van Europa zou veranderen.

  Vertegenwoordigers van het Oostenrijkse staatsbedrijven ÖMV en VÖEST, en de Duitse staalmagnaten Mannesmann en Thyssen hadden een jaar lang keihard onderhandeld met een delegatie uit de Sovjet-Unie die werd geleid door de onderministers van Buitenlandse Handel en Gas, Nikolaj Osipov en Anatoliy Sorokin. Amper drie maanden later - op 1 september - begon de Sovjet-Unie met de levering van aardgas aan Oostenrijk.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen