• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2003

  50 jaar na de dood van Stalin

  ‘Stalin geloofde heilig in zijn eigen propagandaleuzen’

  Door: Bas Kromhout

  Over Stalin kunnen we kort zijn: hij was een monster, een gek die miljoenen opofferde aan zijn eigen machtshonger. Einde verhaal. Of is er meer? Vijftig jaar na zijn dood schetsen Nederlandse onderzoekers een ander beeld. Volgens hen koesterde Stalin de heilige overtuiging een hoger doel te dienen. ‘Hij geloofde in het communisme zoals de paus in God.’

  Stalin, leider van de Sovjet-Unie tussen 1924 en 1953, is helemaal terug. Tien jaar geleden zijn de archieven van de voormalige Sovjet-Unie opengegaan en een stroom van nieuwe publicaties is het gevolg.

  Twee Nederlandse historici, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, publiceerden in 2002 allebei een boek over de stalinistische tijd. Marc Jansen schreef samen met Nikita Petrov Stalin’s loyal executioner: people’s commissar Nikolai Ezhov. Erik van Ree kwam met The political thought of Joseph Stalin. A study in twentieth-century revolutionary patriotism. Beide onderzoekers proberen nieuw licht te werpen op het bewind van een man die is omgeven met stereotypen. We toetsen er tien aan hun laatste inzichten.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen