• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 6/2017

  5 voorbeelden voor Poetin uit de Russische aristocratische traditie

  De 'Nieuwe Tsaar' staat in een lange traditie

  Door: Ivo van de Wijdeven

  President Vladimir Poetin past in een eeuwenoude Russische traditie van autocraten. Welke vijf illustere voorgangers kan hij tot zijn voorbeelden rekenen?

  Op 31 december 1999 begon voor Rusland het tijdperk-Poetin. De tot dan relatief onbekende premier Vladimir Poetin nam onverwacht de scepter over van de zieke president Boris Jeltsin, de sloper van de Sovjet-Unie. Poetin was vastberaden de macht van de staat en het internationale prestige van Rusland in ere te herstellen. Rusland moest weer stevig op de kaart komen te staan.
   
  Sindsdien voeren Russische staatsmedia een continu propagandabombardement uit. Poetin werpt zich op als de enige verdediger van Rusland en de Russen. De grote vijand? Het Westen. Om dat te bewijzen wordt gretig teruggegrepen op de geschiedenis. De uitbreiding van de Europese Unie en de NAVO worden op één lijn geplaatst met de Poolse invasies tijdens de Tijd der Troebelen (1598-1613), Napoleons Russische veldtocht in 1812, en de Duitse inval tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  In nieuwe geschiedenisboeken wordt lovend gesproken over de veroveringen van Peter de Grote en de razendsnelle industrialisering onder Jozef Stalin. De schaduwkanten blijven onbesproken, de glorie van Rusland staat centraal. Zo wordt de overwinning op nazi-Duitsland in de Grote Patriottische Oorlog in 1945 elk jaar met veel militair machtsvertoon gevierd. Net als ten tijde van de Sovjet-Unie rollen de tanks weer over het Rode Plein in Moskou. Eind 2016 is in de stad Orel een standbeeld onthuld voor Ivan IV, ondanks diens terechte bijnaam ‘de Verschrikkelijke’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen