• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2010

  Zwolle en Rome ruziën om standbeeld

  Sculptuur patriottenleider na twee eeuwen opgeëist

  Door: Aart Heering

  In Rome staat een standbeeld van de Nederlandse patriottenleider Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784). Zwolle eist het beeld op, maar de Romeinen willen het niet afstaan. Tijdens een symposium op het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome op 18 oktober jongstleden is gebleken dat er andere mogelijkheden zijn om Capellen naar Zwolle te krijgen.

   In 1785 bestelden vrienden van Capellen bij kunstenaar Giuseppe Ceracchi een beeldengroep voor Capellens graf in de Oude Kerk van Zwolle. Twee jaar later was die klaar: een meer dan drie meter hoog beeld van Capellen zelf, uitgedost als Romeinse senator, twee godinnenbeelden en een Nederlandse leeuw. Betaald was er ook, 45.000 gulden, maar niet voor het transport.

  Dat kwam er ook niet meer van, omdat Pruisische soldaten ondertussen de patriottenbeweging de kop hadden ingedrukt. De beelden bleven liggen in Ceracchi’s Romeinse atelier. Dat was misschien hun redding, betoogde historicus Wyger Velema op het symposium, aangezien het familiegraf van de Capellens in 1788 door Oranjeklanten werd opgeblazen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen