• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2021

  Zelfs de meeuwen krijsen er poëzie

  Door: Jeroen Vullings

  Op een eiland is alles anders: het licht, het geluid, de sfeer. Jan Bank en Doeko Bosscher kunnen er geen genoeg van krijgen. Ze schreven een onweerstaanbare geschiedenis van de 25  Nederlandse eilanden.

  Noem het een ‘eilandgevoel’. De eminente historici Jan Bank en Doeko Bosscher, nuchtere Hollandse zielen, raken er ongekend lyrisch van. Deze ‘eilandziekte’ omschrijven zij met romantische begrippen als ‘vrij’, ‘ongerept’, ‘puur’ en ‘tijdloos’. Op eilanden krijsen meeuwen niet, nee, ze reciteren ‘klaaglijke poëzie’. Het begon voor de ‘overkánters’ (Texels voor buitenstaanders) Bank en Bosscher met de Wadden, maar daartoe beperkten ze zich niet.

  In Omringd door water beschrijven ze er 25: ‘elk eiland met een eigen, door de nu levende generaties in ere gehouden karakter’ – het historisch verankerde, vitale eilandgevoel is hun beslissend criterium. Smeerlappen als de IJsselmeerpolders vielen daardoor af; dat zijn ‘anti-eilanden’ die de eertijds fiere ‘echte eilanden’ Urk en Schokland hebben opgevreten.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen