• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2000

  Wubbo Ockels

  ‘De Koude Oorlog was fantastisch voor de ruimtevaart'

  Door: Judith Amsenga

  Vijftien jaar geleden maakte de eerste en enige Nederlandse astronaut zijn reis door de ruimte. Sinds de Koude Oorlog voorbij is, stelt de ruimtevaart niet zoveel meer voor, vindt Wubbo Ockels. Hij werkt nu aan een project waarmee op tien kilometer hoogte energie opgewekt kan worden. ‘Door de ruimtevaart hebben we net op tijd gezien dat we de aarde kapot aan het maken zijn.'

  Deze zomer werd planetoïde 9496 die ergens in een baan tussen Mars en Jupiter zweeft, naar hem vernoemd. Vijftien jaar geleden, op 9 oktober 1985, vloog Wubbo Ockels als eerste Nederlander mee met spaceshuttlemissie D-1. In geitenwollen sokken en korte broek – ‘dat doe ik voor alle Nederlandse vrouwen' – was hij een wat onorthodoxe verschijning. Terug op aarde werd hij, tot zijn verbazing, verwelkomd als de held van de natie.

  Tegenwoordig werkt Ockels bij het European Space Agency (ESA) in Noordwijk. Daar probeert hij de Europese jeugd aan de ruimtevaart te brengen. Ook is hij uitvinder. ‘Als je vraagt of ik het over zou willen doen – onmiddellijk. De ruimte in is absoluut uniek.'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen