Home ‘Wonen’ thema Week van de Geschiedenis 2007

‘Wonen’ thema Week van de Geschiedenis 2007

  • Gepubliceerd op: 8 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maria van Haperen

De Week van de Geschiedenis is in aantocht, met dit jaar meer aanmeldingen dan ooit. Van 12 tot en met 21 oktober is het zo ver.

In oktober aanstaande vindt de vierde Week van de Geschiedenis plaats, en de bedrijvigheid in historisch minnend Nederland neemt toe. Organisator Anno registreerde vorig jaar 610 activiteiten; het aantal musea, onderwijsinstellingen, heemkundige verenigingen, archieven, bibliotheken, gilden en hoogheemraadschappen dat van plan is om dit najaar van 2007 iets te organiseren gaat daar nu al overheen.
De Week van de Geschiedenis is een initiatief van Anno en Historisch Nieuwsblad en heeft ieder jaar een thema. Het motto voor 2007 luidt ‘Wonen in Nederland’. In dat kader gaan de bovenbouwleerlingen van het Rembrandt College in de oude wijken van Veenendaal oude, vervallen gebouwen fotograferen; de foto’s worden tentoongesteld.
Oud-minister Gerrit Braks houdt een lezing over de ontwikkeling van landbouwbedrijven in de Peel. Museum het Schip in Amsterdam organiseert een busexcursie door de stad met deskundige uitleg over Volkshuisvesting en de Amsterdamse School. En op slot Loevestein kunnen bezoekers meemaken hoe de slotvrouwe een banket organiseert en de gasten trakteert op Middeleeuws vermaak.
Voor de kleinere, ongesubsidieerde musea lijkt de Week van de Geschiedenis een uitstekende gelegenheid om aandacht te genereren. Zo meldt Hendrik van der Aalst, directeur van Museum De Acht Zaligheden, enthousiast: ‘We hebben een tocht uitgezet langs achttiende en negentiende-eeuwse boerderijen.’ Veel activiteiten ademen een vleugje nostalgie: hoe leefde oma een halve eeuw geleden? ‘
Traditioneel is aan het begin van de Week van de Geschiedenis de Landelijke Archievendag. Op 13 oktober houden de Nederlandse archieven Open Huis. Een aantal organiseert speciale activiteiten, zoals het gemeentearchief in Rotterdam waar de bezoeker zich kan laten fotograferen tegen een historische achtergrond.
Wie iets wil organiseren maar nog naar ideeën zoekt, kan op de website www.weekvandegeschiedenis.nl inspiratie opdoen. Wilt u ook deelnemen? Aanmelden kan tot vlak voordat de Week van start gaat. Een volledige agenda van de activiteiten is straks te vinden op de site; een selectie wordt opgenomen in de Week van de Geschiedeniskrant.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.