Home Wolfstijd – Harald Jähner

Wolfstijd – Harald Jähner

  • Gepubliceerd op: 19 november 2020
  • Laatste update 10 feb 2021
  • Auteur:
    Willem Melching
  • 2 minuten leestijd
Wolfstijd – Harald Jähner

Jähner vindt dat de “vergeten jaren” van 1945 tot en met 1955 meer aandacht verdienen. Dit waren immers de jaren waarin Duitsland na een verloren oorlog de samenleving weer op de rails moest krijgen.

Typerend voor de chaos in mei 1945 is dat meer dan de helft van de mensen in Duitsland niet waren waar ze thuishoorden of waar ze heen wilden. Door het hele land zwierven Heimatvertriebenen, voormalige dwangarbeiders en gevangenen, daklozen en ex-krijgsgevangenen. Achteraf is de integratie van al deze ontheemden een succesverhaal, maar de werkelijkheid was rauw. De auteur heeft niet voor niets de wolf als symbool gekozen. Hij gaat dieper ingaat in op de enorme spanningen die dit in de gehele samenleving veroorzaakte.

In 1945 lag de economie in puin en was het maatschappelijk leven volledig tot stilstand gekomen. Tien jaar later was het Wirtschaftswunder op gang en had Duitsland zicht op herbewapening en een NATO-lidmaatschap. West-Duitsers waren van trouwe volgelingen van Hitler getransformeerd tot brave democraten. In de DDR was helaas een dictatuur ontstaan waar het “anti-fascisme” tot officieel beleid was verklaard.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Naast de taaiheid en de drang om Duitsland weer op te bouwen zien we in deze jaren dat het besef van de Holocaust “een shockerend kleine rol speelde.” Volgens Jähner schakelde de overlevingsdrang van de Duitsers de schuldgevoelens uit. Dit is meer amateur-psychologie dan een steekhoudende verklaring. Wat te denken van de elites die gewoon bleven zitten in staat, onderwijs, economie en vooral ook in de rechtspraak? Op dit punt schiet Jähner echt tekort. Wel citeert hij tal van bronnen die laten zien dat heel veel Duitsers vooral zichzelf als slachtoffer zagen, zowel van de dictatuur als van de Geallieerde bombardementen en de daarop volgende bezetting.

Het boek heeft veel te bieden. Jähner gebruikt daarvoor dagboeken, memoires, kranten en tijdschriften als bron. Ook focust hij op bekende en minder bekende figuren. Zo treden de bekende schrijver Alfred Döblin en Beate Uhse die zich van vrouwelijke oorlogsvlieger ontwikkelde tot “sexmagnate” op als ankers voor het verhaal. Dat werkt bijzonder goed en geeft de lezer houvast op de dwaaltocht door het Duitse Trümmerlandschaft. Natuurlijk ontbreekt ook het succesverhaal van de Kever niet.

Dit boek is een bestseller in Duitsland en is in Nederlandse vertaling beschikbaar. Ook is inmiddels een apart fotoboek verschenen. De toegankelijke schrijfstijl, een schat aan anecdotes en de geweldige illustraties maken het een lezenswaardig boek.

Wolfstijd. Duitsland en de Duitsers. 

Harald Jähner, 504 p. De Arbeiderspers,  € 34,99

Nieuwste berichten

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer
Welkom bij HN Actueel
Welkom bij HN Actueel
Artikel

Welkom bij HN Actueel

Veel van wat er dagelijks in de wereld gebeurt, is te duiden vanuit het verleden. Met HN Actueel krijgt u wekelijks een selectie van relevante artikelen in uw inbox én leest u onbeperkt alle verhalen op onze website. Hieronder vindt u een aantal artikelen om kennis te maken met onze fascinerende geschiedenisverhalen. Meer lezen? Kijk dan eens...

Lees meer
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Beeldessay

Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi

Politici dragen vaak een politieke boodschap uit met hun kledingkeuze. Van het eenvoudige Mao-uniform tot de traditionele Indiase kleren van Gandhi. Veel leiders die aan de macht kwamen door een militaire coup bleven hun uniform dragen. De Oegandese dictator Idi Amin vertoonde zich in het openbaar vrijwel altijd in zijn uniform, inclusief enorme verzameling lintjes....

Lees meer
Koffie zou de Engelse man verslappen
Koffie zou de Engelse man verslappen
Nieuws

Koffie zou de Engelse man verslappen

Engelse mannen waren rond 1675 helemaal ontspoord, vonden critici. Ze verzaakten zelfs hun belangrijkste taak: kinderen verwekken. Omdat ze verslingerd waren aan koffie. Engelsen waren zo druk met koffiedrinken, dat ze hun studies verwaarloosden en vergaten om toezicht te houden op hun bedienden, zodat die straffeloos konden luieren en bedriegen. Daarvoor waarschuwde de anonieme auteur...

Lees meer