Home Winnaars archieven.nl-prijs

Winnaars archieven.nl-prijs

  • Gepubliceerd op: 22 juni 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Annemarie Laven

De winnaars van de archieven.nl-prijs 2007 zijn bekend. Deze prijs wordt ieder jaar toegekend aan de beste websites van archiefdiensten en historische verenigingen. Een jury beoordeelt de deelnemende websites aan de hand van vijf criteria: vindbaarheid, inhoud, gebruikersvriendelijkheid, vormgeving en techniek. Dit jaar waren er 54 aanmeldingen en zijn er in twee categorieën prijzen uitgereikt. Uit de ‘Websites Archiefdiensten’ is het Regionaal Historisch Centrum Limburg unaniem tot winnaar gekozen. De website van Genealogie Online mag zich de beste rekenen in de categorie ‘Website Historische Verenigingen’.

Het Regionaal Historisch Centrum Limburg was geen moeilijke keus voor de jury. De website is helder, en er is geen inhoudelijke voorkennis vereist om hem te gebruiken. Ook de frisse en moderne uitstraling viel in de smaak. Bovendien is alle informatie begrijpelijk en duidelijk geschreven.

De inhoud is minstens zo belangrijk. Het Limburgse archief herbergt mooi historisch materiaal en in de online schatkamer is daaruit een selectie te zien. Een van de topstukken is een oorkonde uit de tiende eeuw. Het is een kopie van het stuk uit oktober 950 waarin de Duitse koning Otto I diverse rechten in de plaatsjes Kessel en Echt aan zijn leenman Ansfried schonk, en is het oudste archiefstuk van Nederland.
Een ander voorwerp uit de schatkamer is een bijbeltje met minuscule letters. Het is zo mooi en gelijkmatig geschreven dat de kopiist vast een loep heeft moeten gebruiken. Het perkament is gemaakt van lamshuid – gezien het feit dat het zo zacht en fijn is misschien zelfs wel van een ongeboren lam. De site biedt ook de virtuele versie aan van een tentoonstelling over Petrus Regout, directeur van de aardewerkfabriek De Sphinx. Dankzij de 360-gradenfoto’s kunt u de gehele expositie vanuit uw luie stoel bekijken.

De tweede winnaar is Genealogie Online. De site haakt in op de populaire trend om te wroeten in de eigen stamboom. Omdat de gemiddelde genealoog zijn bijeengesprokkelde gegevens graag met anderen wil delen, biedt Genealogie Online de helpende hand. Door de duidelijke uitleg kunnen eigen bevindingen eenvoudig worden gepubliceerd en is het al even makkelijk om op familienaam te zoeken. Het aanbod is wel beperkt, dus zoekresultaten zijn niet gegarandeerd. Een nadeel is van deze site is dat hij wat ongestructureerd oogt door de grote hoeveelheid informatie.

De eervolle vermeldingen mogen niet ongenoemd blijven. In de categorie ‘Archiefdiensten’ ging deze naar de genealogische website Genlias. Hier is ontzettend veel informatie te vinden. Een leek raakt dan al snel de weg kwijt, maar voor de ervaren stamboomvorser is het gedetailleerde aanbod aan gegevens goed bruikbaar. De website is eenvoudig vormgeven, en daardoor helder en leesbaar.

De tweede eervolle vermelding gaat naar de Vereniging Oud Hoorn. De website hiervan is ook interessant voor buitenstaanders; je hoeft dus geen ‘hoornofiel’ te zijn om met plezier te grasduinen in het rijke verleden van het plaatsje.

www.rhcl.nl
www.genealogieonline.nl
www.genlias.nl
www.oudhoorn.nl

Middeleeuwse manuscripten
Sinds kort staan alle middeleeuwse manuscripten die in Nederland bewaard worden in één databank. Ze zijn afkomstig uit verschillende musea, archieven en particuliere collecties. Zoeken kan op trefwoord, auteur en titel, maar ook op materiaal. Handig is de paleografische hulp en toelichting bij de middeleeuwse lettersoorten. De Engelstalige website belooft binnenkort nog meer gedetailleerde informatie en fotografisch materiaal aan te bieden.
www.mmdc.nl

Museum Inventarisatie Project
Op zoek naar een bepaald type schilderij? Of naar foto’s van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog? Op de website van het Museum Inventarisatie Project is precies te vinden in welk museum u moet zijn. Nog lang niet alle musea presenteren hun collectie online, en deze website wil dat manco ondervangen. De bezoeker kan de collecties van alle Nederlandse musea doorzoeken op voorwerp, trefwoord, provincie of locatie. Handig voor wie op zoek is naar een bepaald museumstuk, of eens wil weten welke musea er in zijn buurt zijn.
www.musip.nl

Dood in Nederland
Dood in Nederland heet deze website over Nederlandse begraafplaatsen, kerkhoven en oorlogsmonumenten. Een alfabetisch overzicht maakt het zoeken naar begraafplaatsen gemakkelijk. Geïllustreerd met stemmige foto’s geeft de site uitleg over de ontstaansgeschiedenis van veel begraafplaatsen en toelichtingen bij de oorlogsmonumenten. Diverse soorten negentiende-eeuwse grafsymboliek komen uitgebreid aan de orde, evenals grafpoëzie. Beroemde doden zijn voorzien van een uitvoerige biografie. Het onderwerp van deze verzorgde website is even alledaags als bijzonder en deze is daarom ook voor niet-rouwenden een bezoekje waard.
www.dodenakkers.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.