Home Wilhelmina wilde Leopold niet ruilen voor nazi’s

Wilhelmina wilde Leopold niet ruilen voor nazi’s

  • Gepubliceerd op: 2 mei 2019
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Kromhout
  • 2 minuten leestijd
Wilhelmina wilde Leopold niet ruilen voor nazi’s

De media in binnen- en buitenland staan er vol van: koningin Wilhelmina zou aan het eind van de oorlog hebben overwogen om gevangenen te ruilen met de nazi’s. Hiervoor ontbreekt echter concreet bewijs.

Dagblad Trouw kopte op 30 april jongstleden: ‘Koningin Wilhelmina overwoog een opmerkelijke uitruil met de nazi’s aan het einde van de oorlog’. Volgens het artikel heeft de vorstin ‘gevraagd te onderzoeken of [zo’n] uitruil mogelijk was’. Op deze manier zou zij de door de Duitsers gegijzelde koning van België Leopold III hebben willen vrijkopen.
 
Als bron wordt verwezen naar een zopas gepubliceerd boek van historicus Michael Riemens. In ‘Majesteit, U kent het werkelijke leven niet’  schetst hij aan de hand van de dagboeken van minister Eelco van Kleffens van Buitenlandse Zaken een beeld van Wilhelmina in oorlogstijd.
 
Grote media in België en Groot-Brittannië hebben het nieuws overgenomen. Bewijzen die de berichtgeving ondersteunen, levert het boek van Riemens echter niet.
 

Nederlandse inzet onduidelijk

De historicus citeert Van Kleffens’ dagboekaantekening van 29 maart 1945. Daar schrijft de minister:
 
’s Middags kwam de Internuntius op mijn verzoek; ik had van H.M. opdracht, hem te vragen aan den Paus mede te deelen dat de Koningin in Brussel was gebleken dat de Koning van België en diens kinderen zich in gevaar bevinden van door de Duitschers te worden afgemaakt tenzij de hoogste Nazi-chefs in een veilig land asyl krijgen; deze mededeeling in de hoop dat de Paus wellicht iets wil doen.
 
De vraag is nu, waar dat woordje ‘iets’ op kan hebben geduid. Riemens heeft geprobeerd het antwoord te vinden in de archieven, zo blijkt uit een voetnoot, maar zonder succes. Uit diplomatieke correspondentie met het Vaticaan blijkt wel dat er vergeefse pogingen zijn gedaan om contact te maken met de Duitse autoriteiten, maar onduidelijk blijft wat de Nederlandse inzet was. Het voorstel om Leopold te ruilen voor hoge nazi’s was afkomstig van de Duitsers.
 

Andere manier

Wilhelmina zette haar mening over zo’n gevangenenruil helder uiteen in een brief van 24 maart 1945 aan de Britse koning George VI, die Riemens eveneens in zijn boek citeert:
 
[T]here may still be a small possibility of saving Leopold and his children for his people, if of course in quite another way than by striking the bargain proposed by the Nazis.
 
George antwoordde op 26 maart dat zo’n deal inderdaad ‘nooit’ kon worden gesloten, maar dat er ‘een andere manier’ moest zijn om de Belgische koning en zijn kinderen vrij te krijgen.
 
Het is onwaarschijnlijk dat Wilhelmina drie dagen later opeens wel voelde voor het vrijlaten van hoge nazi’s. Haar pogingen om via het Vaticaan ‘iets’ te doen voor Leopold, zouden daarentegen te maken kunnen hebben met die ‘andere manier’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Bendeleden in Wilmington
Bendeleden in Wilmington
Artikel

Frederik van Eeden duldde racisme in Amerika

De idealist Frederik van Eeden begon in 1909 een nieuwe landbouwkolonie in de Amerikaanse staat North Carolina. Daarbij kreeg hij hulp van de schatrijke white supremacist Hugh MacRae, die betrokken was bij een racistische staatsgreep. Waarom ging Van Eeden toch met hem in zee?  In 1909 gaat arts, psychiater, schrijver en idealist Frederik van Eeden...

Lees meer
Canadese Week op een Amsterdamse school
Canadese Week op een Amsterdamse school
Artikel

Waarom het experiment om iedereen Engels te leren mislukte

Nederland moest vooruit in Europa. Daarom moest iedereen Engels leren, vond de Arnhemse PvdA-voorman Herman Koch. Het kwam in zijn stad in 1958 tot een experiment op lagere scholen – dat al snel vastliep. ‘Good morning, meneer!’, ‘Good morning, children!’ De begroeting tussen de kinderen van de derde klas van de openbare lagere school aan...

Lees meer
Zicht op Maastricht, 1581.
Zicht op Maastricht, 1581.
Nieuws

Politieke grenzen zorgden voor andere bouwstijl

Huizen in Maassteden als Maastricht, Sittard, Roermond en Venlo vertoonden tussen 1200 en 1600 opvallende verschillen. Die vielen in belangrijke mate samen met de politieke grenzen, zo betoogt Birgit Dukers in haar proefschrift Bouwen langs de Maas, waarop ze onlangs promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. De huidige provincie Limburg was in de late Middeleeuwen...

Lees meer
Tussen de kermiswagens. Schilderij door Otto Eerelman, circa 1900-1918.
Tussen de kermiswagens. Schilderij door Otto Eerelman, circa 1900-1918.
Beeldessay

Woonwagenbewoners hebben liever een huis op wielen

Tienduizenden mensen willen niet in een huis, maar in een woonwagen leven. Dat leidt al eeuwen tot discriminatie en tot strijd met de overheid, die hun vrijheid steevast probeert in te perken.   In Nederland hebben ook altijd mensen gewoond zonder vaste verblijfplaats. In de Middeleeuwen waren dit reizende handelaren of mensen met een specialistisch beroep....

Lees meer