Home Websites

Websites

  • Gepubliceerd op: 24 juni 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Aniek Smit

Gezondheidsaffiches
In het Pools worden werklieden gewaarschuwd hun veiligheidskabel te dragen, een Engelse poster drukt TBC-patienten op het hart om een spuugbakje te gebruiken voor hun slijm. Het Universiteitsmuseum Amsterdam heeft een online-tentoonstelling van public health affiches van overal ter wereld. De affiches gaan over bedrijfs- en verkeersveiligheid en waarschuwen voor geslachtsziekten, tuberculose, kanker en tropische ziekten. Ze zijn afkomstig uit de collectie van de hoogleraar microbiologie der infectieziekten Charlotte Ruys (1898-1977) en hoogleraar sociale geneeskunde Arie Querido (1901-1983).
http://dpc.uba.uva.nl/affichespublichealth

Zuid-Holland
De strijd tegen het water in de Alblasserwaard en de scheve toren van Pijnacker: een uitgebreide geschiedenis van Zuid-Holland staat nu online. Aan de hand van een gedetailleerde kaart is de hele provincie te doorzoeken. Met dorpsgeschiedenissen, foto’s en oude documenten uit de periode van ‘de jagers en boeren’ tot het tijdperk van ‘de televisie en de computer.’
www.geschiedenisvanzuidholland.nl

Romeinse Limes
Deze website biedt een beknopte geschiedenis van de ‘limes’; de Romeinse verdedigingslinie die door Nederland liep. Er wordt doorverwezen naar PDF-files en de website Grens van het Romeinse rijk voor meer achtergronden bij de wegen, forten en wachttorens. Ook is een kaart te bekijken met plekken waar nog resten van de limes te vinden zijn. Wie de deur niet uit wil, kan online het vragenspel ‘Limesquaestio’ spelen en virtueel de Romeinse grenzen verkennen.
www.limes.nl, www.grensvanhetromeinserijk.nl

Door Europa
Naar aanleiding van het boek In Europa van Geert Mak zendt de VPRO dit najaar een tv-serie uit. De belevenissen van Mak toen hij het boek schreef, en zijn cameracrew nu, op reis door Europa, zijn al online te bekijken. Foto’s en verslagen van bezoeken aan historische plaatsen en voordrachten uit het boek kunnen via de website, podcast of telefoon in twaalf afleveringen worden beluisterd.
www.vpro.nl/ineuropa of 020-71 73 563 (lokaal tarief)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.