Home WEBSITES: Van Advocatenblad tot De Socialistische Gids

WEBSITES: Van Advocatenblad tot De Socialistische Gids

  • Gepubliceerd op: 28 maart 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Eric Hennekam

Op de nieuwe KB-subsite http://tijdschriften.kb.nl zijn de eerste 1,5 miljoen pagina’s van tachtig Nederlandse tijdschriften uit de periode 1850-1950 doorzoekbaar gemaakt. De collectie omvat tijdschriften van uiteenlopende aard en zal regelmatig worden aangevuld met nieuwe titels. Bij ‘Uitgebreid zoeken’ is het handig om onder de knop ‘Al deze woorden’ de functie ‘Geen van deze woorden’ te gebruiken. De zoekterm ‘kroning’ geeft 650 tijdschriften; vul je achter ‘Geen van deze woorden’ ‘België’ in, dan wordt dit al teruggebracht tot 224.

Het lijkt een open deur, maar hou bij het zoeken rekening met woordgebruik en spelling van de tijd waarin het tijdschrift verscheen, en met synoniemen: ‘vroedkundige’ geeft 19 resultaten, ‘vroedvrouw’ 377, ‘verloskundige’ 478. Zelf gebruik ik bij onderzoek ook woorden die een relatie hebben met mijn onderwerp, bijvoorbeeld ‘baker’, ‘bakermat’ of ‘kraamverzorgster’.

Loe de Jong
De wetenschappelijke editie van Loe de Jongs Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, is inclusief de reacties (deel 14) te raadplegen op www.loedejongdigitaal.nl, onder de veelzeggende titel ‘Verrijkt Koninkrijk’. Welke zoek-, ordening- en opslagmogelijkheden er zijn valt te lezen op: www.historici.nl/Nieuws/Actueel/Loe_de_Jong_goes_digital_19-02-13. Optimaal is het nog niet, maar er is een begin om dit standaardwerk digitaal te ontsluiten, met extra handigheidjes voor onderzoekers.

Zoekgids
Taalhistoricus en journalist Ewoud Sanders heeft voor de digitale bezoekers van de Koninklijke Bibliotheek-website een zoekgidsje geschreven met de titel Digitale schatten van de Koninklijke Bibliotheek. Het is een wegwijzer door de verschillende KB-webdiensten en staat boordevol tips en zoekvoorbeelden. Je kunt het 24 pagina’s tellende gidsje bekijken als bladerboek: http://kb.nl/expo/blader/digitale-schatten/pageflip.html.

Doop-, huwelijks- en begraafregisters
Op de website van het Algemeen Rijksarchief in België zijn miljoenen doop-, huwelijks- en begraafinschrijvingen uit de parochieregisters en akten uit de burgerlijke stand toegankelijk gemaakt: http://search.arch.be/nl/zoeken-naar-personen. Zoeken in de indexen kan zonder account. Wie een document wil inzien moet zich even kosteloos registeren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.