Home Websites, door Eric Hennekam

Websites, door Eric Hennekam

  • Gepubliceerd op: 2 juli 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Eric Hennekam


De nieuwste bronnen op internet
 

Historische Krantenarchief
De grote update van het krantenarchief (1618-1995) van de Koninklijke Bibliotheek is er een om je vingers bij af te likken. Zo zijn nu kranten als de Opregte Haarlemsche Courant (tot 1869) en het communistisch dagblad De Waarheid (tot 1989) te raadplegen. Aanvullingen uit voormalig Nederlands-Indië zijn De Indische Courant, De Sumatrapost en de Java-bode. En uit de periode na de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheid van Indonesië Nieuwsgier, Het nieuwsblad voor Sumatra, en de Nieuw Guinea koerier (1959-1962).

Als u gaat zoeken in een gedigitaliseerd krantenarchief, moet u er altijd gedegen rekening mee houden dat het gebruik van optische tekenherkenning (Optical Character Recognition of OCR) bij het scannen een flinke foutmarge kan hebben. Hoe ouder de kranten, hoe meer problemen dit geeft bij het zoeken, is mijn ervaring.

Eerste Hulp
Op de website van de Universiteit Leiden kunt u gratis het gidsje Eerste Hulp bij e-Onderzoek voor studenten in de geesteswetenschappen: Slimmer zoeken, slimmer documenteren van Ewoud Sanders downloaden. Het is aan te bevelen dit boekje te lezen voordat u gaat spitten in gedigitaliseerde bronnen.

Belgische kranten
De Koninklijke Bibliotheek van België heeft onlangs 3,5 miljoen Belgische krantenpagina’s gedigitaliseerd. Jammer genoeg staan deze (nog) niet online en moet u om ze te raadplegen naar de studiezaal in Brussel reizen. De catalogus van Belgische (online) kranten is te vinden in de databank Abraham.

Romeinse wegen
The Stanford Geospatial Model of the Roman World (ORBIS) van de Stanford University is een interactief model om met de belangrijkste routes van het wegennet uit de Romeinse tijd onder meer de toenmalige reiskosten en -tijden te reconstrueren. Op de ORBIS staat een goede videohandleiding (kies optie ‘Using ORBIS’).

Moslim-Amerikanen
Muslim Americans. A Guide to Online Resources is een praktische, ietwat gekleurde bronnengids van de America Library Association.

Oorlogsfoto’s
Duizenden foto’s uit de Tweede Wereldoorlog zijn gratis te raadplegen via de subpagina van Fold3: WWII US Air Force. De collectie militaire bronnen op Fold3 is enorm. Maar de grootste site met online documenten op internet is die van de mormonen. Die zal ik zeker in een van de komende nummers behandelen.

Vaticaan
De bibliotheek van het Vaticaan heeft een nieuwe zoekmachine, waardoor de collectie eindelijk goed digitaal wordt ontsloten. U kunt zoeken naar handschriften, gedrukte kaarten, tekeningen, prenten, munten en penningen, en naar incunabelen. Een incunabel of wiegendruk is vóór 1501 in Europa gedrukt met losse letters. Achthonderd van de 8900 Vaticaanse incunabelen zijn met geld van Polonsky Foundation inmiddels gedigitaliseerd. De collectie incunabelen van het Vaticaan is de vierde grootste collectie ter wereld. De grootste (20.000) is die van de Bayerische Staatsbibliothek.

Olympische Spelen
Ter gelegenheid van de Olympische spelen in Londen komen The National Archives met een speciale site: The Olympic Record. Aan de hand van een tijdlijn over de Spelen van 1896 tot heden kunnen allerlei documenten geraadpleegd worden. Ook is er een overzicht van alle sportieve en culturele activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Klikt u op de link ‘National Register of Archives’, dan krijgt u een overzicht van alle Britse sportarchieven. In Nederland is men ook bezig zo’n overzicht te maken.

vragen of tips? stuur een e-mail aan Eric Hennekam

Volg Eric Hennekam op Twitter
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.