Home Websites

Websites

  • Gepubliceerd op: 23 juni 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Wouter Daemen

Ooggetuigen
Op zoek naar historische sensatie? De website www.eyewitnesstohistory.com biedt een groot aantal verslagen en getuigenissen: van toeschouwers tijdens de gladiatorengevechten in het Collosseum te Rome tot frontsoldaten tijdens de geallieerde invasie op 6 juni 1944. Per tijdvak wordt een overzicht geboden van bestaande ooggetuigenverslagen, die een persoonlijke visie geven op bekende historische gebeurtenissen. Ook zijn er historische radiofragmenten en toespraken uit de twintigste eeuw te beluisteren.
www.eyewitnesstohistory.com

Feministisch Ganzenbord
Om vrouwen bewust te maken van hun beperkte maatschappelijke mogelijkheden werd tijdens de Tweede Feministische Golf in 1970 een feministisch ganzenbord geïntroduceerd door actiegroepen als Man Vrouw Maatschappij en Dolle Mina, in samenwerking met vrouwenbladen, radio en televisie. Het spel, bedoeld om de problemen van vrouwen bespreekbaar te maken, heeft sinds kort ook een digitale variant. Ondersteund door beeld- en geluidsfragmenten kan de speler, aan de hand van vragen en opdrachten, zelf oordelen in hoeverre de problemen anno 2007 verholpen of juist nog steeds actueel zijn.
www.devrouwbeslist.nl

Handschriftencollecties
Handschriften van beroemde schrijvers en dichters uit de Nederlandse literaire geschiedenis zijn sinds vorige maand digitaal beschikbaar. Het Letterkundig Museum en de Koninklijke bibliotheek stelden beide een digitale collectie samen die via de website het Geheugen van Nederland is te raadplegen. De met pen geschreven manuscripten, de vele correcties, het commentaar en zelfs de sporen van geknoei met koffie gunnen de bezoeker een unieke blik in het schrijfproces. Werken als Herman Heijermans toneelstuk Op Hoop van Zegen en De Stille Kracht van Louis Couperus zijn van kaft tot kaft door te bladeren.
www.geheugenvannederland.nl

Anekdotes
Voor diegenen die even schoon genoeg hebben van de grote historische ontwikkelingen en gebeurtenissen biedt deze website uitkomst: louter saillante details en leuke verhalen uit de geschiedenis, gerangschikt op tijd en thema. Een kritische blik is wel gewenst, want niet alle anekdotes stroken voor de volle honderd procent met de historische werkelijkheid. Maar vermakelijk is het wel.
www.geschiedenisanekdotes.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.