Home Websites

Websites

  • Gepubliceerd op: 24 juni 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Wouter Daemen

De Opstand
De Universiteit van Leiden werd in 1575, een jaar na de mislukte Spaanse belegering van de stad, gesticht door prins Willem van Oranje. Reden voor de instelling om in samenwerking met de universiteitsbibliotheek een website te wijden aan deze roerige periode. De site, gerealiseerd door een team van docenten en deskundigen, behandelt de Opstand en de geschiedenis van de Nederlanden in de zestiende en zeventiende eeuw. Belangrijke data, kronieken, personen en gebeurtenissen worden uitvoerig beschreven. Voor geïnteresseerden in de Tachtigjarige Oorlog zeer de moeite waard.

http://dutchrevolt.leidenuniv.nl

Wie is wie?
Wie speelden de afgelopen twee eeuwen een rol van betekenis in Nederland en de koloniën? 1863 biografieën van meer of minder bekende historische figuren uit het Biografisch Woordenboek, dat een lange geschreven traditie heeft van gedegen wetenschappelijke biografieën, zijn nu ook online te raadplegen. Altijd al willen weten welke opleiding Willem Drees genoot of wie er schuilgaat achter de verzetsnaam Tante Riek? Deze website geeft antwoord.
www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN

De moderne negentiende eeuw
De negentiende eeuw heeft Nederland modern gemaakt. Dat is de boodschap die de Werkgroep Negentiende Eeuw met zijn website www.negentiende-eeuw.nl wil uitdragen. De eerste elektriciteitsfabriek in Nederland werd gebouwd, men begon met de aanleg van het centraal station in Amsterdam, en in diezelfde stad vond in 1883 de wereldtentoonstelling plaats. Al deze gebeurtenissen zijn terug te vinden in de tijdbalk van de negentiende eeuw, die op de website te vinden is. Daarnaast worden er negentiende-eeuwse boeken besproken, geven reisverslagen een beeld van het negentiende-eeuwse Nederland en biedt de website een overzicht van musea met negentiende-eeuwse collecties, gebouwen of tuinen.
www.negentiende-eeuw.nl

Gevelstenen
We zien ze dagelijks, meestal zonder ons daar van bewust te zijn, maar gevelstenen zijn meer dan alleen decoratie. Op www.gevelsteenen.nl zijn honderden afbeeldingen van gevelstenen uit de Lage Landen te vinden, gerangschikt per stad. Huisnummers werden pas aan het begin van de negentiende eeuw geïntroduceerd. Tot die tijd werden gevelstenen aangebracht om de voorbijganger meer te vertellen over het beroep, de stand, de geloofsovertuiging of de afkomst van de bewoner. Enige kennis van de hierbij gebruikte symboliek maakt het leuk om de geschiedenis van een stad te ontdekken.
www.gevelsteenen.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.