Home Websites

Websites

  • Gepubliceerd op: 24 juni 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • 2 minuten leestijd

Utrechts studentenverzet
Tijdens de bezetting van 1940-’45 bleef de Universiteit Utrecht open, aanvankelijk met de belofte dat ‘er geen maatregelen om reden van ras of politieke overtuiging te vrezen waren’. In 1943 volgde echter al snel de verplichting een loyaliteitsverklaring te tekenen en werd het studentenverzet actiever. Belangrijke documenten en teksten uit deze tijd zijn verzameld in de digitale tentoonstelling Letters laten zich niet knechten op de website van de universiteitsbibliotheek. In filmfragmenten komen tien oud-studenten aan het woord over de schorsing van hun Joodse hoogleraren en de protestredes die daarop volgden.
http://verzet.library.uu.nl

Stadscanon Den Haag
Na een landelijke canon kon ook een stedelijke canon niet uitblijven. De gemeente Den Haag heeft daarom in samenwerking met hoogleraar stadsgeschiedenis Wim Willems een verhalenproject opgezet. De Haagse Schatkist kan online worden gevuld met persoonlijke herinneringen of leuke weetjes over de eigen buurt. Op de website kan de bezoeker op stadsdeel zoeken naar verhalen en informatie uit het Gemeentearchief; over bijvoorbeeld de Hollandse prak van eethuisje ‘Hier is het’ en de eerste rondvaartboot door de Haagse grachten.
www.dehaagseschatkist.nl

Wilhelmina’s radiotoespraken
Tussen 1940 en 1945 sprak koningin Wilhelmina het Nederlandse volk vanuit Londen 31 keer toe. Deze toespraken op Radio Oranje zijn nu online te beluisteren. De geluidsfragmenten zijn te doorzoeken op trefwoord. En dat levert mooie uitspraken op als: ‘Wie op het juiste ogenblik handelt, slaat den nazi op den kop!’ Naast geluid zijn er ook foto- en filmbeelden van de vorstin achter de microfoon en tijdens haar verblijf in Londen te vinden. Ook kritiek op het vertrek van de Oranjes komt aan bod, evenals de geringe aandacht voor de Jodenvervolging in de toespraken. De ‘Joodsche landgenoten’ werden slechts drie keer genoemd.
www.niod.nl

VOC
Dat de Nederlanders tijdens de Gouden Eeuw een reislustig volkje waren, is nu prachtig terug te zien op de website van de Atlas of Mutual Heritage. Met kaarten, tekeningen, prenten en schilderijen worden de vele plaatsen getoond waar de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie aan wal gingen. De 5192 afbeeldingen zijn tot in detail te bekijken. Via een grote wereldkaart kan genavigeerd worden naar Kasteel de Goede Hoop, Maleisische bootjes met Hollandse vlag en zelfs Bagdad in vogelvlucht.
http://www.atlasofmutualheritage.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.