Home WEBSITE

WEBSITE

  • Gepubliceerd op: 22 april 2013
  • Laatste update 07 apr 2020

Middeleeuwse oorkondes ontcijferd
Archief Tilburg ontsluit Brabantse charters


Het Regionaal Archief Tilburg (RAT) beheert een grote verzameling charters – oorkondes – van de Middeleeuwen tot de achttiende eeuw. Het zijn handgeschreven documenten op perkament, vaak met een zegel eraan vast. De moeilijk leesbare stukken worden door het RAT op elegante wijze toegankelijk gemaakt via een Charterbank: http://www.regionaalarchieftilburg.nl/component/charterbank/
Om de belangrijke documenten onder de aandacht van een groter publiek te brengen zijn ze getranscribeerd. Met dit monnikenwerk is het RAT al vanaf 2009 bezig. Charters van Geertruidenberg, Oisterwijk en Raamsdonk zijn inmiddels ontsloten en geven veel informatie over de lokale geschiedenis.
 


Nazislachtoffers
Het Dokumentationsarchiv des Österreichischen Widerstands (DÖW) heeft de namen verzameld van slachtoffers van vervolging door het naziregime. In de online database www.doew.at staan de gegevens van 74.526 personen, onder wie 63.268 slachtoffers van de Shoah, 4617 Gestapo-slachtoffers en 7971 politiek gevangenen. Wie op naam wil zoeken kan deze zoekmodule gebruiken: http://www.doew.at/personensuche.
Manuscripten
De site Manuscripts Online: Written Culture 1000 to 1500 (http://www.manuscriptsonline.org) brengt middeleeuwse primaire bronnen en oude drukken uit Engeland, Ierland, Schotland en Wales weer tot leven. Op de site staan crowdsourcing tools om bezoekers te stimuleren aanvullende informatie en opmerkingen te plaatsen bij de manuscripten. Met een handige tijdsbalk kunnen zij zoeken op namen van personen, plaatsen en trefwoorden.

Kranten
Elephind (http://www.elephind.com) is een metazoekmachine waarmee historische kranten en krantenartikelen uit Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore en de Verenigde Staten zijn te raadplegen. De twee grootste collecties waar Elephind in zoekt zijn die van de US Library of Congress (Chronicling America: http://chroniclingamerica.loc.gov) en de National Library of Australia (Trove database: http://trove.nla.gov.au). De oudste krant komt uit Australië: de Sydney Gazette and New South Wales Advertiser, die verscheen van 1803 tot 1842.

Eerste Wereldoorlog
Een andere metazoekmachine is gemaakt door de Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg (Hamburg Wissen Digital: http://www.hamburgwissen-digital.de). Via deze zoekmachine zijn meer dan veertig belangrijke bronnen uit heel Duitsland te raadplegen. Nog niet opgenomen zijn de nieuwe online Eerste Wereldoorlog-kranten uit Duitsland, Oostenrijk en Hongarije op de site van de Württembergische Landesbibliothek Stuttgart: http://: www.wlb-stuttgart.de/sammlungen/bibliothek-fuer-zeitgeschichte/digitalisierte-deutschsprachige-tageszeitungen-des-ersten-weltkrieges..

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.