Home WEBSITE: Volkstelling en manumissie-aktes

WEBSITE: Volkstelling en manumissie-aktes

  • Gepubliceerd op: 27 mei 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Eric Hennekam

Er staan 255.000 scans uit het Surinaams archief op de website van het Nationaal Archief (www.gahetna.nl/actueel/nieuws/2013/): Doop-, Trouw- en Begraafboeken 1662-1838; Notariële Archieven 1828-1845 (waarin bijvoorbeeld de akten betreffende de vrijlating van slaven) en de Eerste Algemene Volkstelling uit 1921. In de scans zoeken is echter mijl op zeven, want een centrale doorzoekbare index ontbreekt. Mijn advies is om eerst de beschrijvingen van de series en archiefbestanddelen goed door te nemen en dan een keuze te maken.

Het Surinaams archief (1667-1975) in Nederland telt 800 strekkende meter en gaat uiteindelijk terug naar het Nationaal Archief van Suriname (NAS) in Paramaribo. Alle gescande archieven komen ook op de vernieuwde NAS-site (http://nationaalarchief.sr).
Een compleet overzicht van de archieven over Suriname bij het Nederlandse Nationaal Archief staat in de NA-vraagbaak: http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/overzicht-archieven-over-suriname-nationaal-archief.


Oostenrijkse Nederlanden
Het Algemeen Rijksarchief van België heeft een zoekwijzer gemaakt over het beheer van de Oostenrijkse Nederlanden in Wenen (1714-1795): http://arch.arch.be/content/view/1340/245/lang,nl_BE/. ‘Oostenrijkse Nederlanden’ is de verzamelnaam voor de Zuidelijke Nederlanden die in de achttiende eeuw werden bestuurd door de Habsburgse monarchie. Deze zoekwijzer is alleen gratis te downloaden na het aanmaken van een account. Meer info via Twitter: @erichennekam.

Het Nationaal Archief (NA) heeft een nieuwe serie onderzoeksgidsen online gezet, zie http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids.

Adoptiedossiers
Duizenden geadopteerde Nederlanders zijn op zoek gegaan naar hun biologische ouders en voogdijdossiers. Deze zoektochten verlopen vaak moeizaam. Dat het Nationaal Archief een gids online heeft gezet met tips voor het zoeken naar historische dossiers over adoptie en biologisch ouders zal gewaardeerd worden.
De gids ‘Uithuisplaatsingen’ is gemaakt voor mensen wier ouders in het verleden het ouderlijk gezag is ontzegd. Hierin staan de mogelijkheden voor onderzoek in het voogdijregister en de archieven van de Kinderbescherming en arrondissementsrechtbanken.

Duitse vader
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er ongeveer 14.000 kinderen geboren uit een relatie tussen een Duitse militair en een Nederlandse vrouw. Een deel van hen is na de oorlog op zoek gegaan naar hun Duitse vader. De onderzoeksgids geeft aan hoe ze daarbij te werk kunnen gaan binnen en buiten het Nationaal Archief. Zie voor meer informatie: Stichting Werkgroep Herkenning (http://www.werkgroepherkenning.nl) en Deutsche Dienststelle (http://www.dd-wast.de).

Inzagebeperking
Dat men zich niet moet laten afschrikken als er bij een archief staat dat het beperkt openbaar is, blijkt uit de onderzoeksgids ‘Inzage in beperkt openbaar archief’. De Archiefwet en Wet Bescherming Persoonsgegevens geven onderzoekers desondanks allerlei mogelijkheden om dit soort archieven te raadplegen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.