Home WEBSITE: ‘U liefe vrou lisbet klaes’

WEBSITE: ‘U liefe vrou lisbet klaes’

  • Gepubliceerd op: 28 november 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Eric Hennekam

‘Bemijnde man ick wenste wel dat als het goodt beliefde dat de reis al gedaen was en dat ghij met lief weer tuis waert,’ schreef Liesbeth Klaes op 1 april 1664 uit Rotterdam. Wie meer wil lezen over het dagelijkse, vaak harde leven in de zeventiende en achttiende eeuw kan nu terecht op http://gekaaptebrieven.nl/. De ‘Gekaapte brieven’ of Sailing Letters bevatten zakelijke en persoonlijke correspondentie tussen opvarenden en hun familie. De brieven zijn gevonden aan boord van schepen van de Republiek die door de Engelsen waren buitgemaakt. Nu berusten ze bij de UK National Archives (www.nationalarchives.gov.uk). Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds is van een deel een transcriptie gemaakt en online gezet. Komende maanden komen er meer records bij. Zoeken op de site kan op afzender, ontvanger, tekstsoort (bijvoorbeeld arbeidsovereenkomst, persoonlijke brief, schuldbekentenis of wisselbrief) en plaats.


Cultuur
Het Google Cultural Institute heeft met partners uit de culturele en erfgoedsector 42 nieuwe exposities online gezet op www.google.com/culturalinstitute. Brieven, foto’s en video’s vertellen over historische onderwerpen uit de afgelopen eeuw, waaronder Anne Frank, apartheid, D-day, mei 1968 en de Holocaust. Dit instituut steunt nog veel meer fijne projecten, zoals de digitalisering van de Dode-Zeerollen, het paleis van Versailles in 3D, de digitalisering van het Nelson Mandela-archief en zeventiende-eeuws Frankrijk op Google Earth: zie www.google.com/intl/nl/culturalinstitute/about/.

Che
Een gedigitaliseerd dagboek van de Argentijnse marxistische revolutionair en guerrillaleider en Ernesto ‘Che’ Guevara, die in Bolivia werd geëxecuteerd, is in te zien op www.chebolivia.org. Het zijn de handgeschreven persoonlijke notities en dagboekaantekeningen die Che tussen januari en oktober 1967 maakte in Bolivia.

Rembrandt
De site www.remdoc.org is een digitale onderzoeksomgeving van de Radboud Universiteit Nijmegen rond documenten uit leven en werk van Rembrandt en zijn leerlingen. De basis van dit Rembrandt Documents Project zijn gedrukte en geschreven teksten uit de vijftiende tot achttiende eeuw, zoals brieven, boedelinventarissen, kerkboeken en aantekeningen op de schilderijen, tekeningen en etsen.

Bewaren
Hoe bewaar je veilig de digitale bestanden, zoals administratie, blogs, e-mails, foto’s en filmpjes, die op je pc, laptop, site of USB-stick staan? Het Archief en Museum voor het Vlaams leven in Brussel (AMVB) geeft handige tips op zijn nieuwe DigiGIDS@Home website: http://amvb.be/?page=93&section=95. De tips zijn gebaseerd op het online handboek Preserving Your Digital Memories van de Library of Congress: www.digitalpreservation.gov/personalarchiving.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.