Home WEBSITE: ‘U liefe vrou lisbet klaes’

WEBSITE: ‘U liefe vrou lisbet klaes’

  • Gepubliceerd op: 28 november 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Eric Hennekam
  • 2 minuten leestijd

‘Bemijnde man ick wenste wel dat als het goodt beliefde dat de reis al gedaen was en dat ghij met lief weer tuis waert,’ schreef Liesbeth Klaes op 1 april 1664 uit Rotterdam. Wie meer wil lezen over het dagelijkse, vaak harde leven in de zeventiende en achttiende eeuw kan nu terecht op http://gekaaptebrieven.nl/. De ‘Gekaapte brieven’ of Sailing Letters bevatten zakelijke en persoonlijke correspondentie tussen opvarenden en hun familie. De brieven zijn gevonden aan boord van schepen van de Republiek die door de Engelsen waren buitgemaakt. Nu berusten ze bij de UK National Archives (www.nationalarchives.gov.uk). Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds is van een deel een transcriptie gemaakt en online gezet. Komende maanden komen er meer records bij. Zoeken op de site kan op afzender, ontvanger, tekstsoort (bijvoorbeeld arbeidsovereenkomst, persoonlijke brief, schuldbekentenis of wisselbrief) en plaats.


Cultuur
Het Google Cultural Institute heeft met partners uit de culturele en erfgoedsector 42 nieuwe exposities online gezet op www.google.com/culturalinstitute. Brieven, foto’s en video’s vertellen over historische onderwerpen uit de afgelopen eeuw, waaronder Anne Frank, apartheid, D-day, mei 1968 en de Holocaust. Dit instituut steunt nog veel meer fijne projecten, zoals de digitalisering van de Dode-Zeerollen, het paleis van Versailles in 3D, de digitalisering van het Nelson Mandela-archief en zeventiende-eeuws Frankrijk op Google Earth: zie www.google.com/intl/nl/culturalinstitute/about/.

Che
Een gedigitaliseerd dagboek van de Argentijnse marxistische revolutionair en guerrillaleider en Ernesto ‘Che’ Guevara, die in Bolivia werd geëxecuteerd, is in te zien op www.chebolivia.org. Het zijn de handgeschreven persoonlijke notities en dagboekaantekeningen die Che tussen januari en oktober 1967 maakte in Bolivia.

Rembrandt
De site www.remdoc.org is een digitale onderzoeksomgeving van de Radboud Universiteit Nijmegen rond documenten uit leven en werk van Rembrandt en zijn leerlingen. De basis van dit Rembrandt Documents Project zijn gedrukte en geschreven teksten uit de vijftiende tot achttiende eeuw, zoals brieven, boedelinventarissen, kerkboeken en aantekeningen op de schilderijen, tekeningen en etsen.

Bewaren
Hoe bewaar je veilig de digitale bestanden, zoals administratie, blogs, e-mails, foto’s en filmpjes, die op je pc, laptop, site of USB-stick staan? Het Archief en Museum voor het Vlaams leven in Brussel (AMVB) geeft handige tips op zijn nieuwe DigiGIDS@Home website: http://amvb.be/?page=93&section=95. De tips zijn gebaseerd op het online handboek Preserving Your Digital Memories van de Library of Congress: www.digitalpreservation.gov/personalarchiving.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer