Home WEBSITE: Hoe klinkt een zanggors?

WEBSITE: Hoe klinkt een zanggors?

  • Gepubliceerd op: 1 maart 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Eric Hennekam

Meer dan 150.000 gedigitaliseerde dierengeluiden van ruim 9000 soorten bevat de nieuwe online database van de Macaulay Library. Het instituut van Cornell University beschikt daarmee over de grootste en oudste wetenschappelijke natuur-audiodatabank ter wereld. De opnames gaan terug tot 1929 – toen werd het geluid van de zanggors vastgelegd. De nadruk in dit bijzondere historische archief ligt op vogels, maar de collectie omvat ook geluiden van walvissen, olifanten, kikkers, honden, apen en nog veel meer.


Missie
De nieuwe website Basel Mission Archives is in januari van dit jaar gelanceerd. Het is een belangrijke bron voor onderzoek naar de negentiende- en twintigste-eeuwse geschiedenis van missionarissen in Afrika, Azië en Oceanië. De site bevat 60.000 artikelen en uniek gedigitaliseerd visueel en cartografisch materiaal: meer dan 30.000 foto’s en bijna 7000 kaarten.

Europese archieven
Het Archieven Portaal Europa heeft een nieuwe url: www.archivesportaleurope.net. Men kan nu zoeken in meer dan 23 miljoen beschrijvingen van archiefstukken uit 89 Europese archiefinstellingen. De site biedt een gids met gedetailleerde informatie over de deelnemende archieven. Helaas zijn nog lang niet alle Nederlandse inventarissen er te vinden, maar er wordt hard gewerkt om daar verbetering in aan te brengen.

Filippijnse communisten
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) heeft de vierde editie van de Azië Collectie-gids  gepubliceerd. De gratis te downloaden gids bevat een overzicht van opmerkelijke IISG-collecties die betrekking hebben op landen in Azië. Nieuw zijn onder meer de dagboeken (1988-2004) van de in Sri Lanka werkzame hulpverlener Ben Bavink; de nagelaten papieren van Papoea-leider Viktor Kaisiëpo (1948-2010) en het archief van de Communistische Partij van de Filippijnen, de Partido Komunista Pilipinas (1981-1989).

Proefschriften
De site www.dart-europe.eu biedt toegang tot 377.000 proefschriften (2009-heden) in 527 universiteitsbibliotheken uit 27 Europese landen. U kunt zoeken op naam auteur, land, taal, universiteit, deelcollecties waaruit de database is opgebouwd of een combinatie daarvan. Met de zoekopdracht ‘Dutch History’ valt bijvoorbeeld te achterhalen aan welke buitenlandse universiteiten onderzoek wordt gedaan naar de rijke Nederlandse geschiedenis.

  

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.