Home WEBSITE: Het mooiste vogelboek ter wereld

WEBSITE: Het mooiste vogelboek ter wereld

  • Gepubliceerd op: 14 december 2012
  • Laatste update 07 apr 2020

Het Haarlemse Teylers Museum heeft onder het kopje ‘Boeken: 50 topstukken’ een magnifieke selectie uit zijn bibliotheekcollectie online geplaatst: http://teylers.adlibhosting.com/internetserver/search/simplev.
De boeken, uit de vijftiende tot de negentiende eeuw, gaan net als het museum over kunst en wetenschap. Er ligt een sterk accent op natuurkunde, flora en fauna. Vooral de vogelboeken zijn van een ongekende schoonheid. Op de site staan onder andere het negentiende-eeuwse The Birds of Australia van Johan Gould en The Birds of America. From Original Drawings Made during a Residence of Twenty Five Years in the United States and Their Territories 1826-1836, gemaakt door Amerikaanse natuuronderzoeker Johan James Audubon. Kenners beschouwen dit laatste vogelboek als het mooiste ter wereld. Naast boeken is op de site van Teylers ook het werk van beroemde kunstenaars, instrumenten, munten en penningen te bekijken.

Tollen

Op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum zijn 11.000 akten toegankelijk gemaakt uit de archieven van de Raad en Rentmeester-Generaal der Domeinen en de Leen- en Tolkamer (zeventiende en achttiende eeuw): www.bhic.nl/akten. De rentmeester-generaal werd na 1648 aangesteld door de Staten-Generaal om de meierij van Den Bosch te beheren. Daarnaast hield de hij algemeen toezicht op de dorpsbesturen – vooral op hun financiën.

De inhoud van de akten is zeer divers en bevat ook interessante informatie over personen. Ze betreffen bijvoorbeeld geschillen over domeinzaken (zoals jachtrechten en tollen) of verzoeken van dorpsbesturen om leningen of het recht om belastingen te heffen. Bezoekers van de site kunnen ook zoeken in een deel van de archieven van Brabantse notarissen en schepenbanken.

Kuyper

Het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (Vrije Universiteit Amsterdam) heeft in samenwerking met het Amerikaanse Princeton Theological Seminary het privéarchief van oud-premier Abraham Kuyper (1837-1920) laten digitaliseren: http://kuyper.ptsem.edu. Antirevolutionair Kuyper heeft een groot aantal brieven, aantekeningen en geschriften nagelaten. De meeste gedigitaliseerde documenten komen uit de periode 1880-1909. In 1874 werd Kuyper voor het eerst gekozen als lid van de Tweede Kamer. Van 1901 tot 1905 was hij minister-president.

Film

De Margaret Herrick-bibliotheek van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences is een wereldwijd gerenommeerde instelling, gewijd aan het documenteren van de filmgeschiedenis. De nieuwe online database van de bibliotheek bevat meer dan 3000 artikelen en documenten – waaronder geschriften van Alfred Hitchcock –, foto’s, flyers, zeldzame tijdschriften en bladmuziek: http://digitalcollections.oscars.org.

Veldpost

Museumsstiftung Post und Telekommunikation in Berlijn heeft 1400 zogenoemde Feldpost-brieven uit de Tweede Wereldoorlog toegankelijk gemaakt op www.museumsstiftung.de/feldpost. Het museum beschikt over de grootste Duitse collectie brieven (ongeveer 90.000) geschreven in oorlogstijd, de meeste stammen uit de Tweede Wereldoorlog. Militair Hans Simon schreef op 24 april 1941 aan zijn ouders over zijn verkenning van Amsterdam: ‘Met bijzondere belangstelling heb ik het oude en nieuwe stadhuis bekeken en de residentie van de burgemeester en de diamantslijperijen. Het getto met de vlooienmarkt wekte bij ons hilariteit op.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.