Home Website: Achter de rode bolletjes zitten de crises

Website: Achter de rode bolletjes zitten de crises

  • Gepubliceerd op: 11 oktober 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maarten Muns

Nederland is een politiek instabiel land. Sinds de Tweede Wereldoorlog kende ons land zevenentwintig kabinetten. Slechts zeven daarvan bleken in staat een volledige termijn uit te zitten. Hevige verkiezingsstrijd, mislukte formatiepogingen en van tijd tot tijd een politieke crisis zijn ons land dan ook niet vreemd. Op de website Verkiezingstijden kan de bezoeker ‘de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse politiek in beeld en geluid ervaren’.

Deze website is onderdeel van ‘Beelden voor de Toekomst’, een digitaliseringproject van onder andere het Nationaal Archief en het Instituut voor Beeld en Geluid. Dit project wil audiovisueel materiaal conserveren en via themasites als Verkiezingstijden beschikbaar maken voor een zo breed mogelijk publiek.

Verkiezingstijden is eenvoudig van opzet. De website bestaat uit een tijdlijn met foto’s en gekleurde bolletjes die politieke hoogtepunten als crises, verkiezingen, formaties en kabinetsbeëdigingen markeren. Terwille van het overzicht kan de bezoeker de verschillende kleuren bolletjes aan- en uitzetten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om alleen de politieke crises te zien.Sommige gebeurtenissen bestaan uit een foto met omschrijving; achter andere staat een stukje van het Polygoonjournaal, Brandpunt of Nova.

In een fragment uit 1956 achter een groen bolletje (‘Formaties’) zien we bijvoorbeeld de eerste zitting van het kabinet-Drees III: statige, rokende mannen in de Haagse Treveszaal. Daarna een interview met een doodnerveuze Marge Klompé, de eerste vrouwelijke minister van ons land. Door te klikken op het rode bolletje (‘Crisis’) bij het jaar 1966 zien we beelden van de pijnlijke val van het kabinet-Cals na de Nacht van Schmelzer. Toch lopen de heren ministers breed glimlachend over het Binnenhof.

Juist voor de bezoeker die niets specifieks zoekt, is Verkiezingstijden zeer de moeite waard. De beelden geven een prachtige indruk hoe de verhouding tussen politici en burgers in de loop van de jaren is veranderd.

Voor wie meer wil weten over de Nederlandse politieke geschiedenis is de site Parlement & Politiek het meest complete online-naslagwerk. Hier geen aardige beeldfragmenten of historische foto’s, maar wel uitgebreide biografieën van alle Nederlandse volksvertegenwoordigers en ministers. De verzameling gaat terug tot de Eerste Nationale Vergadering in 1796, het eerste parlement dat zich met enig recht een ‘volksvertegenwoordiging’ mocht noemen. Ook zijn er uitgebreide verslagen te vinden van parlementaire enquêtes. Parlement & Politiek heeft waarschijnlijk op elke vraag over de parlementaire geschiedenis een antwoord, maar helaas is de presentatie van de website niet uitnodigend.

Wel heel leuk is de website Staten-Generaal Digitaal. Deze site presenteert parlementaire documenten uit de periode 1814 tot 1995. Aan de hand van verschillende thema’s worden grote parlementaire debatten beschreven. Bij de tekst staan links naar de originele Kamerstukken. Deze zijn ook te raadplegen via een uitgebreid digitaal archief. Ook zijn er fragmenten te lezen uit parlementaire onderzoeken, zoals deze vragen aan een werknemer over de arbeidsomstandigheden in staalfabrieken uit 1886: ‘Hoe lang blijven die menschen in den oven? Hoogstens 5 minuten. Hebt gij ze er uit zien komen? Ja, dan vallen zij neder als een man die niet meer kan.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.