• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 15 maart 2022

  Wat bedoelt het Kremlin met ‘neutraliteit’?

  Door: Ruud van Dijk

  Vladimir Poetin wil dat Oekraïne zijn ‘neutraliteit’ garandeert, zodat het land geen lid kan worden van de EU of de NAVO. Zijn eis roept herinneringen op aan Jozef Stalin, die in 1952 voorstelde dat heel Duitsland neutraal werd. Net als toen is er nu geen duidelijkheid over de ware bedoelingen van de potentaat in Moskou.

  Een van de ideeën die in discussies rond de internationale status van Oekraïne langskomen, is dat van neutraliteit tussen Oost en West. Zoals wel meer aspecten van de huidige crisis doet ook dit denken aan de Koude Oorlog. In het bijzonder herinnert het idee van neutraliteit aan de zogenaamde Stalin-nota van 1952, waarmee de Sovjetdictator onderhandelingen voorstelde over een verenigd, neutraal Duitsland met een eigen krijgsmacht voor zelfverdedigingsdoeleinden.

  Begin jaren vijftig zat Duitsland op de wip tussen Oost en West, ook al was het in 1949 dan formeel opgesplitst in twee staten: de Bondsrepubliek (BRD), en de Duitse Democratische Republiek (DDR). Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was dit niemands plan geweest, maar het was snel duidelijk geworden dat er geen overeenstemming bestond over de toekomst van de voormalige vijand. Oost noch West was bereid tot concessies die de eigen invloed ter plaatse in gevaar konden brengen. In plaats daarvan richtten de Sovjet-Unie en de westerse bondgenoten – de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk – de eigen zones in naar het voorbeeld van het eigen systeem.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen