Home Vuursteenmijnen en Vikingbedden

Vuursteenmijnen en Vikingbedden

  • Gepubliceerd op: 21 februari 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marieke Prins
  • 3 minuten leestijd

Hoor je daar sneeuw knerpen onder behendige jagersvoeten? In het halfdonker verschijnt een vuurplaats. Daarnaast liggen dierenbotjes, een verkoold appeltje, een dito hazelnoot. Taaie mannen, vrouwen en kindertjes zaten ooit rond deze stenen, die toen gloeiden. Nu turen bezoekers in opperste concentratie naar voorwerpen en teksten. Dit deel van de expositie gaat over het gure klimaat waarin onze voorgangers lang geleden moesten overleven. Hé, daar is het geluid weer. De bezoeker leest over reuzenherten en steppeneushoorns. De wind raast over de vlakte.

De nieuwe permanente expositie Archeologie van Nederland in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden bestrijkt zo’n 300.000 jaar en beslaat drie lange, smalle zaaltjes. De vraag is: hoe maak je een inspirerende tentoonstelling uit botjes en scherven? De tentoonstellingsmakers van het RMO slaagden hier met een paar mooie vondsten op bewonderenswaardige wijze in.

Geluiden zijn de eerste. Geroezemoes van een menigte, gegrom van dieren: ineens hoor je ze als je bij een bepaald deel van de expositie staat. De tweede vondst is een lange witte golvende band. Die stelt de bodem van ons land voor. De meeste objecten liggen in deze band, verscholen in vitrines. Het lint loopt helemaal door de drie smalle ruimtes die de tentoonstelling beslaat.

De derde vondst zijn geheime slaapplaatsen. Je ziet ze niet, want ze zijn verstopt onder en achter vitrines. Kinderen vinden ze toch en gaan erin liggen. Er is een bed van een boer uit de bronstijd, bestaand uit takken met een deken, een Vikingbed, een bed uit een Romeinse villa en een uit de Middeleeuwen. Dat ligt het lekkerst, hoorde ik uit betrouwbare bron.

Effectief zijn ook de teksten. Sommige worden gepresenteerd in de vorm van raadsels. Hoe weten we dat Neanderthalers in groepen joegen, hoe weten we dat ze neushoorns aten? De teksten vertellen welke aanwijzingen botten en vuurstenen kunnen geven. Over een vindplaats van vuurstenen gereedschappen uit 11.650 v.Chr. staat er dat er zowel vakkundig bewerkte splinters zijn gevonden als fragmentjes van mindere kwaliteit. Gaf hier een vader zijn zonen les?

Een paar onopvallende vuurstenen blijken na lezing van de bijbehorende tekst afkomstig uit echte vuursteenmijnen. Rond 3500 v.Chr. lagen die in Limburg. Maar liefst 8000 kilo vuursteen per maand dolven de steentijdmensen hier, met de hand. Puntje van aandacht: omdat de ruimte klein is en de teksten onmisbaar zijn, loont het de moeite om drukke (zondagmid)dagen te mijden. Zonde als je de teksten niet kunt lezen.

Ten slotte is de tentoonstelling mooi, op een subtiele manier. Motieven van aardewerk uit de bandbekercultuur zijn verwerkt in het lint langs die periode. Gouden munten worden zacht belicht, opgehangen aan dunne draadjes.

Uiteindelijk kom je via Romeinen en Vikingen dicht bij het heden uit. Daar zie je onder andere een theepot, een wijnfles, pijpenkoppen en versierde kommetjes, uit de Vlaardingse herberg De Visscher, eind achttiende eeuw. Met een boog gooide de keukenmeid ze eens in de beerput. Nu staan ze zo te glimmen dat je trek krijgt in een soepje.

Conclusie: niet missen. Charmante tentoonstelling!

Archeologie van Nederland
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28, Leiden. Open: di-zo 10-17 uur, in schoolvakanties ook op ma. Info: 071-516 31 63 of www.rmo.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
Interview

Waarom Trump zich beroept op een 200 jaar oude wet om Venezolanen uit te zetten

De Verenigde Staten zetten honderden immigranten op het vliegtuig naar El Salvador, waar zij zonder proces in een gruwelijke gevangenis worden geïnterneerd. Trump gebruikt daarvoor de omstreden Alien Enemies Act, een wet uit 1798. Die was oorspronkelijk bedoeld om vijandelijke buitenlanders uit te zetten in tijden van oorlog, maar werd in de Eerste Wereldoorlog al...

Lees meer
De Nationale Dodenherdenking in 2014
De Nationale Dodenherdenking in 2014
Recensie

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog is al tachtig jaar gevoelig

In 2001 opende Chris van der Heijden zijn ophefmakende boek Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog met de even briljante als provocatieve zinnen: ‘Eerst was er de oorlog, daarna het verhaal van die oorlog. De oorlog was erg, maar het verhaal maakte de oorlog nog erger’. Deze zinnen schoten me te binnen, al lezend...

Lees meer
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Onderzoek

Onderzoekscommissie wilde bewust niet weten hoe corrupt prins Bernhard daadwerkelijk was

De commissie die moest uitzoeken of prins Bernhard smeergeld aannam van Amerikaanse vliegtuigbouwbouwers, heeft haar werk niet goed gedaan. Dat concludeert historicus Philip Dröge in Historisch Nieuwsblad. Dröge baseert zich op het onlangs geopenbaarde archief van de toenmalige secretaris, Ad Geelhoed. De commissie had sterke aanwijzingen dat de prins nog corrupter was dan gedacht, maar...

Lees meer
Pius IX latere leeftijd
Pius IX latere leeftijd
Interview

Zieke paus Franciscus herinnert aan een paus die de macht verloor, maar zielen won

De wankele gezondheid van paus Franciscus is al wekenlang wereldnieuws. Waarom? Historicus Jeroen Koch vertelt hoe Franciscus’ verre voorganger paus Pius IX er in de negentiende eeuw in slaagde om van het Vaticaan een symbolisch en mythisch instituut te maken, in een tijd waarin de paus juist zijn wereldlijke macht verloor. Jeroen Koch, die samen...

Lees meer