Home Vooroordelen over Arabische cijfers

Vooroordelen over Arabische cijfers

  • Gepubliceerd op: 20 juni 2019
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Vooroordelen over Arabische cijfers

‘Moeten Amerikaanse scholen onderwijs geven in Arabische cijfers?’ ‘Nee’ vond 56 procent van ondervraagden.

Bureau Civic Science legde de vraag voor aan 3624 Amerikanen, van wie een kleine meerderheid dus tegen cijfers uit de Arabische wereld beweerde te zijn. Dat is opmerkelijk, want de cijfers die westerlingen gebruiken zíjn Arabisch, of preciezer gezegd: Arabisch-Indisch. Vanaf de tiende eeuw werden ze gemeengoed in Europa.

De 56 procent ‘tegenstanders’ van Arabische cijfers trapten in een val van het onderzoeksbureau, die CEO John Dick als volgt verwoordde op Twitter: ‘Ons doel was het vooroordeel bloot te leggen van diegenen die de vraag niet begrepen. De meeste mensen weten niet waar onze cijfers vandaan komen, maar kozen toch voor een “tribaal” antwoord.’ Het onderzoek zegt dus weinig over cijfermatige opvattingen en meer – aldus Dick – over anti-Arabische vooroordelen.

De vergissing van de Amerikaanse respondenten is niet uniek. Marien Weststrate, gemeenteraadslid in Reimerswaal, las vorig jaar dat gemeenten Arabische cijfers gebruikten in straatnamen en huisnummers. Eind augustus stelde hij voor daar een einde aan te maken, omdat het ‘Arabisch geleuter’ niets toevoegde. Zijn protest tegen de cijfers had geen effect.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.