• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2005

  Voetbal is cult geworden

  ‘Bedankt voor de leiding, hondenlul’

  Door: Gerrit Valk

  Voetbal is cult geworden en de bovenste lagen van de bevolking identificeren zich er graag mee. Daardoor worden beledigende spreekkoren niet meer geaccepteerd. Tot begin jaren negentig traden politie en overheid vooral hard op tegen het fysieke supportersgeweld. Al decennia beledigen supporters scheidrechters en spelers vanaf de tribune. KNVB en overheid deden echter niets. Zij hadden hun handen vol aan het fysieke supportersgeweld dat wekelijks de wedstrijden ontsierde, aldus voetbalhistoricus Gerrit van der Valk.

  Toen de Feyenoorder Piet Romeijn in 1969 scheidsrechter Van Gemert na afloop van de wedstrijd tegen FC Twente de woorden toevoegde: ‘Bedankt voor de leiding, hondenlul’, kon hij niet bevroeden dat hij daarmee het startsein gaf voor een nieuw, structureel fenomeen in het Nederlands voetbal, namelijk het aanheffen door supporters van kwetsende spreekkoren. Supporters grepen Romeijns scheldwoord met beide handen aan om met regelmaat hun ongenoegen over de arbitrale leiding te uiten, door het massaal scanderen van de leus ‘Hi ha hondenlul’ of het op de wijs van Tararaboemdijee zingen van ‘Hij is een hondenlul’.

  Behalve de scheidsrechter werden ook spelers al snel onderwerp van spot. Zelfs eigen spelers konden daarvan het slachtoffer worden, zoals in dezelfde periode AZ ‘67-speler Willem de Jager ondervond. Bij mindere acties scandeerde zijn eigen publiek met regelmaat: ‘Weg met De Jager, leve het konijn’. De buitenspeler had daar zoveel last van dat hij zijn trainer verzocht om een plek op het middenveld, zodat hij minder gehinderd werd door de verwensingen die hem vanaf de tribune naast de lange kant van het veld werden toegevoegd.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen