Home Vlag en volkslied niet verplicht voor Japanse leraren

Vlag en volkslied niet verplicht voor Japanse leraren

  • Gepubliceerd op: 16 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Judith Stalpers/ Tokyo
  • 2 minuten leestijd

Tegen alle verwachtingen in hebben 401 leraren van openbare scholen in Tokyo een rechtszaak tegen de stad Tokyo gewonnen. Ze waren gestraft omdat ze zich niet aan een decreet van de gemeente hadden gehouden. Dit decreet schrijft voor dat bij schoolceremonies leraren en leerlingen voor de vlag moeten opstaan en het volkslied moeten zingen. De leraren verzetten zich tegen het decreet, omdat ze zich in hun vrijheid van meningsuiting belemmerd voelden.

De rechter stelde ze in het gelijk. ‘Het druist in tegen de grondwet om mensen respectbetoon aan vlag en volkslied af te dwingen,’ heet het in zijn oordeel. Tokyo moet hun een schadevergoeding van 30.000 yen (200 euro) per persoon betalen. De gouverneur van Tokyo gaat in beroep tegen het vonnis.

Het succes voor de leraren kwam als een verrassing. De actiegroep had erop gerekend de rechtszaak te verliezen. Het politiek klimaat in Japan is namelijk de laatste jaren sterk patriottisch en nationalistisch geworden. Zo wil de regeringspartij en met name de nieuwe premier Abe ‘het onderwijzen van vaderlandsliefde’ in de algemene onderwijswet laten opnemen. Het gaat, volgens Abe, om een ‘gezonde vorm van patriottisme’. Critici vrezen echter dat een dergelijke clausule brede interpretaties en dan ook manipulaties toelaat, die tot totalitaire indoctrinatie kunnen leiden, zoals dat ook begin twintigste eeuw in Japan gebeurde.

Voor de leraren gaat het bij de verplichting om de vlag te eren en het volkslied te zingen niet alleen om een inmenging in de privésfeer, maar vooral ook om een verdekte indoctrinatiemethode. Dezelfde vlag en hetzelfde volkslied deden tijdens Japans agressieve koloniale verleden dienst, en wekken dus associaties met Japans foute verleden. Een verder argument is dat de staat zich niet moet mengen in schoolse aangelegenheden.

Hinomaru, de ‘Ronde Zon’, zoals de vlag in het Japans heet, en het volkslied waren nooit officieel nationale symbolen, maar werden wel altijd zo gebruikt. In 1999 werd hun functie in een wet vastgelegd. Sindsdien is de lobby onder (extreem-)nationalistische politici sterker geworden om vlag en volkslied voor allerlei openbare aangelegenheden te gebruiken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer
Welkom bij HN Actueel
Welkom bij HN Actueel
Artikel

Welkom bij HN Actueel

Veel van wat er dagelijks in de wereld gebeurt, is te duiden vanuit het verleden. Met HN Actueel krijgt u wekelijks een selectie van relevante artikelen in uw inbox én leest u onbeperkt alle verhalen op onze website. Hieronder vindt u een aantal artikelen om kennis te maken met onze fascinerende geschiedenisverhalen. Meer lezen? Kijk dan eens...

Lees meer
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Beeldessay

Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi

Politici dragen vaak een politieke boodschap uit met hun kledingkeuze. Van het eenvoudige Mao-uniform tot de traditionele Indiase kleren van Gandhi. Veel leiders die aan de macht kwamen door een militaire coup bleven hun uniform dragen. De Oegandese dictator Idi Amin vertoonde zich in het openbaar vrijwel altijd in zijn uniform, inclusief enorme verzameling lintjes....

Lees meer
Koffie zou de Engelse man verslappen
Koffie zou de Engelse man verslappen
Nieuws

Koffie zou de Engelse man verslappen

Engelse mannen waren rond 1675 helemaal ontspoord, vonden critici. Ze verzaakten zelfs hun belangrijkste taak: kinderen verwekken. Omdat ze verslingerd waren aan koffie. Engelsen waren zo druk met koffiedrinken, dat ze hun studies verwaarloosden en vergaten om toezicht te houden op hun bedienden, zodat die straffeloos konden luieren en bedriegen. Daarvoor waarschuwde de anonieme auteur...

Lees meer