Home Verzoening tussen China en Japan

Verzoening tussen China en Japan

  • Gepubliceerd op: 13 december 2018
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Guido van Hengel
Verzoening tussen China en Japan

China en Japan zoeken na 40 jaar weer toenadering.

De Chinese president Xi Jinping ontving in oktober in Beijing de Japanse premier Shinzo Abe. De ontmoeting was historisch omdat het precies 40 jaar geleden was dat de Chinese communistische hervormer Deng Xiaoping naar Japan afreisde om te lobbyen voor Japanse investeringen en normalisatie van de betrekkingen. Het grote verschil: toen was Japan de bovenliggende partij, nu is dat China.

De toenadering is opmerkelijk. De twee Aziatische grootmachten zijn historische vijanden. De verhoudingen leken in 2012 te verslechteren op het moment dat Abe premier van Japan werd. De als ultranationalist bekendstaande Abe bezocht in 2013 de omstreden Yasukuni-schrijn, ter eer en glorie aan de omgekomen Japanse imperialistische strijdkrachten in de Tweede Wereldoorlog. Daar bleef het niet bij. Abe bagatelliseerde het misbruik van de ‘troostmeisjes’ – een eufemisme voor seksslavinnen die de bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog roofden in buurlanden zoals China en Korea.

Maar nu, 40 jaar na het door Deng geïnitieerde Vredesverdrag van 1978, is het opnieuw de economie die de Aziatische grootmachten bindt. Wat telt voor Abe is de tanende economie in zijn land en de onzekere positie van zijn grootste bondgenoot, de VS van Donald Trump. Het einde van een ‘historische missie’, zo noemde Abe zijn bezoek aan Beijing. Hij doelde daarmee niet op de omgang met het verleden, maar op het beëindigen van financiële hulp aan China, die 40 jaar daarvoor begonnen was.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.