• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 24 maart 2022

  ‘Verraad van Anne Frank’ moest toneelstuk worden

  Door: Hella Rottenberg

  Een van de initiatiefnemers van het omstreden ‘cold case-onderzoek’ naar het verraad van Anne Frank wilde met de uitkomst een theatervoorstelling maken. Het toneelstuk had als werktitel Het dilemma van Otto Frank en zou gaan over de vraag of je ‘de waarheid mag verbergen om een hoger doel te dienen’. Uitgangspunt was de veronderstelling dat Otto Frank de verrader van zijn onderduikadres had beschermd. Hij zou namelijk niet hebben gewild dat een Jood als dader werd aangewezen.

  In januari verscheen het boek Het verraad van Anne Frank, dat de Canadese Rosemary Sullivan schreef op basis van de bevindingen van het ‘cold case-team’. Hierin wordt beweerd dat de Joodse notaris Arnold van den Bergh de vermoedelijke verrader moet zijn geweest. Direct na de publicatie is deze conclusie door historici als onbewezen en ongeloofwaardig bekritiseerd. Op dinsdag 22 maart presenteerden zes Nederlandse kenners van de Tweede Wereldoorlog een rapport waarin zij de argumenten en het brongebruik van het ‘cold case-team’  op een rij zetten en weerleggen. De Nederlandse uitgeverij heeft daarop besloten Het verraad van Anne Frank uit de handel te nemen. Maar de initiatiefnemers van het onderzoek hadden nog meer plannen om hun conclusies aan de man te brengen. Onder meer met een theatervoorstelling.

  De voorstelling was een project van filmer Thijs Bayens, die samen met Pieter van Twisk in 2016 het initiatief nam voor het onderzoek onder leiding van ex-FBI-agent Vince Pankoke. Bayens wilde dit najaar Het dilemma van Otto Frank op de planken brengen en had daarvoor een nieuw bedrijf opgericht, Team Orange geheten. Eerder had hij samen met Van Twisk het bedrijf Proditione Media gesticht om een tiendelige serie documentaires, een boek en een podcast te maken over Het verraad van Anne Frank. Voor de Engelstalige documentaires zijn tijdens het onderzoek filmopnames gemaakt, maar Bayens en Van Twisk slaagden er niet in hun format te verkopen aan een streamingsdienst. De serie is niet gemaakt.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen