• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2017

  Van conservatief naar progressief: hoe de vrouwelijke kiezer van mening veranderde

  De stem van de vrouw

  Door: Mirjam Janssen

  Tot in de jaren zeventig stemden Nederlandse vrouwen behoudender dan mannen. Daarna zwenkten ze naar links en kozen ze vaker voor progressieve partijen. Waarom gebeurde dat? En is er nu weer een kentering zichtbaar?

  5 juli 1922 was niet het feest van de democratie waarop velen hadden gehoopt. Op die dag mochten voor het eerst alle Nederlandse vrouwen naar de stembus, vijf jaar na de invoering van het algemeen mannenkiesrecht. Maar lang niet alle vrouwen leken zich bewust van het historische moment. Volgens verslaggevers wandelden ze de stemlokalen rustig binnen, alsof ze nooit anders hadden gedaan.

  Het kabinet-Ruijs de Beerenbrouck maakte er ook weinig ophef over. Het vrouwenkiesrecht was volgens het tijdschrift De Amsterdammer ‘een noodgedwongen toegeven aan iets dat niet langer viel tegen te houden, een bukken voor het onvermijdelijke, maar zonder de weldadige verkwikking van een daad uit overtuiging verricht’.
   

  'Vrouwen vormen een onbetrouwbaar element in de kiezersklasse'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen