• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2011

  Twee Friezen in Rome

  Door: Fik Meijer

  Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. Zij hebben er belang bij de verdiensten van hun tegenstanders te kleineren of te verhullen. De onderworpen Friese stamleiders Verritus en Malorix waren gedoemd in de anonimiteit te verdwijnen. Maar de Romeinse historicus Tacitus vond hen zo bijzonder dat hij ze toch een plek in zijn Annales gunde.

  Helden zijn van alle tijden, en ze zijn er in vele verschijningsvormen. Het type dat in de loop van de geschiedenis het meest tot de verbeelding heeft gesproken, is dat van de krijgsman die uitblinkt in moed en dapperheid. Hij maakte zijn opwachting toen de Grieken nog een samenleving hadden waarin het recht van de sterkste gold.

  Dit soort oude krijgers is daarna nooit meer helemaal van het toneel verdwenen. Vooral bij de Romeinen waren zij populair. Ze volgden de Grieken in hun waardering voor krijgshelden en verwoordden hun bewondering in mythen en verhalen, bedoeld om de prestaties van de bewierookte helden extra glans te verlenen en anderen te inspireren hun voorbeeld te volgen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen