Home Tentoonstelling: Echte mannen met baarden

Tentoonstelling: Echte mannen met baarden

  • Gepubliceerd op: 23 mei 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marieke Prins
  • 3 minuten leestijd

Wat moet een keurig land als Zweden met een nationaal verleden van zeilende geweldenaars? Een jongenstentoonstelling maken natuurlijk. Naar de tentoonstelling Vikingen! van het Nationaal Museum van Oudheden in Stockholm, nu in het Drents Museum, kunt u gerust zoons en kleinzoons meeslepen.

Er is een opname te zien van een tocht met een nagebouwd Vikingschip. Het moeten echte mannen zijn geweest: Vikingen met baarden en lang haar beulden aan de roeiriemen, of bleven wijdbeens staan als hun drakenschip zich door de golven kliefde. Een eind verderop ligt een zwaard. Als je genoeg spieren hebt, kun je het optillen. Een zware constructie voorkomt dat je ermee gaat zwaaien. Vikingen hielden zo van hun zwaarden dat ze ze namen gaven.
Hoe wreed en eng waren de Vikingen eigenlijk? Behoorlijk. Tussen ongeveer 800 en 1100 hielden ze plunder- en handelstochten van diep in Azië tot aan de Middellandse Zee en Ierland. In die tijd hadden ze in Dublin de grootste slavenmarkt ooit.

Waarom vertrokken de Vikingen eigenlijk, waarom bleven ze niet kalm thuis? Ten eerste was het niet eervol om rustig te sterven op je boerderij. Het Walhalla, de hemelse plek waar de godin Freya mannen ontving, was alleen toegankelijk voor hen die stierven in de strijd. De godin zelf plukte de krijgers die haar bevielen van het slagveld. Ten tweede was er de zucht naar rijkdom: zilver en goud uit de kloosters. Ook glazen bekers waren zeer gewild.
Behoorlijk fout allemaal. Daarom besteedt de expositie ook uitgebreid aandacht aan andere zaken: aan het dagelijks leven van de Vikingen, de rol van vrouwen, cultuur en godsdienst. Vikingen! is bedoeld voor een breed publiek: groot, met veel informatie en keurig vormgegeven.

De belangrijkste kleur van de tentoonstelling is wit. Opgegraven spijkers aan dunne draadjes vormen subtiel een zeilschip. Er zijn veel lichtbakken met prachtige foto’s van Zweedse bossen en fjorden, en met nagespeelde taferelen uit een Vikingdorp. Voorwerpen zijn er ook: opgegraven wapens, sieraden en gereedschap.
Er zijn veel grappige wetenswaardigheden. Een plaat laat zien dat de koeien van de Vikingen kleiner waren dan die van nu, net als varkens en kippen. Schapen waren juist groter – formaat koe. De gevreesde Vikingen zelf waren maar 1,70 meter, de vrouwen 1,60 meter. Soms vonden ze bijlkoppen uit de steentijd, waarvan ze geloofden dat het donderstenen waren, door Wodan uit de lucht gesmeten.

Er valt ook van alles zelf te doen: voelen aan scheepstouwen van paardenhaar en rendierleer, Vikingvrouw Sigrid virtueel aan- en uitkleden, en virtueel een schip opgraven. Kinderen kunnen op de kinderafdeling – met oppas! – runentekens ontcijferen.

Opmerkelijk is dat de makers van de expositie expliciet afstand nemen van het idee van ‘de Viking’. ‘De oorlogszuchtige, blonde man, van Germaans bloed, moeten we vaarwel zeggen,’ staat vlak bij het begin op een tekstbord. Vaak is de Viking gebruikt als nationaal symbool, maar dat is mooi geweest. ‘Noormannen’ moeten we de Vikingen voortaan noemen.

Sommige mannen gingen nu en dan ‘op viking’, oftewel op rooftocht. Tot dat rond 1100 ophield. Wapenstilstanden en het christendom maakten een einde aan de schrik uit het noorden. Wát de Vikingen precies uitvraten op hun tochten, daar gaat Vikingen! nauwelijks over. Mede daardoor is het een prettige, onderhoudende, tentoonstelling.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Philip Dröge
Philip Dröge
Column

Geen messing monster voor Dom Henrique

In Nederland zijn we van de bordjes. Die geven uitleg en context; excuseren het verleden en masseren het heden. Geen standbeeld met de geur van nationalisme ontkomt aan het messing monster. Natuurlijk heeft Coen een plaque, net als Van Heutsz, zodat we nog eens krijgen ingepeperd hoe malicieus ze zijn geweest. Wie schetste dan ook...

Lees meer
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
Interview

‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’

Maart is de maand van de vrouwenbeweging, met om te beginnen 8 maart als Internationale Vrouwendag. Het is geen toeval dat juist deze maand is gekozen: in maart 1848 brak in Duitsland de revolutie uit. Universitair docent Anne Heyer (Universiteit Leiden) legt uit wat het verband is. ‘Voor het eerst bezochten vrouwen de senaat.’ Wat...

Lees meer
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
Interview

‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’

Dina Sanson (1868-1929) was de eerste politievrouw van Nederland. Historicus Tsila Rädecker kwam haar op het spoor toen ze van familieleden van Sanson een boodschappentas kreeg met foto’s en documenten. In Voor vrouw en kind reconstrueert Rädecker het leven van de politievrouw. ‘Door Dina’s inzet verbeterde de hopeloze situatie van veel kinderen.’ Hoe kwam Dina...

Lees meer
Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz
Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz
Recensie

Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz

Negen Nederlandse vrouwen werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaaksters in Auschwitz. Een nieuwe podcast schijnt licht op hun levens en keuzes. Helaas gaan de makers niet zo ethisch te werk. Ze benaderen nabestaanden die nog niets weten van dat deel van hun familiegeschiedenis en zich kapot schrikken. Veel historische podcasts gaan over de Tweede...

Lees meer