• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2021

  Tegen het verdorven Westen

  Door: Frank Hills

  De aanslagen van 11 september 2001 maakten deel uit van de Heilige Oorlog tegen het Westen. Een van de ideologen daarvan was Said Qutb. Zijn geschriften waren al decennia verplicht leesvoer aan islamitische universiteiten. Hij vormde ook een belangrijke inspiratiebron voor al-Qaeda-leider Osama bin Laden.

  ‘Alle westerse naties komen voort uit één bron en dat is de materialistische beschaving die geen hart en geen moreel geweten heeft. Het is een beschaving die over niets anders spreekt dan commercie… Wat haat en minacht ik die westerlingen! Allemaal, zonder uitzondering.’ Met deze woorden uitte de Egyptische schrijver Said Qutb eind 1946 zijn woede over de houding van westerse landen ten opzichte van Palestina.

  Hij had verwacht dat Amerikaanse politici zouden inzien dat de toestroom van Joden in Palestina een groot onrecht was voor de Arabische bevolking. Toen de westerse steun voor de Joodse gemeenschap duidelijk werd, sloeg Qutb een radicalere toon aan. Hij spoorde de Egyptische en Arabische gemeenschap aan zelf militaire actie te ondernemen tegen het Westen en niet langer te hopen op verandering via politieke kanalen. Zijn radicalisme vormde een halve eeuw later een belangrijke inspiratiebron voor al-Qaeda-leider Osama bin Laden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen