Home Tea Party heeft lange politieke traditie

Tea Party heeft lange politieke traditie

  • Gepubliceerd op: 16 maart 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Mark Maathuis
  • 2 minuten leestijd
Tea Party heeft lange politieke traditie

Rechts-conservatief Amerika is in rep en roer. In het hele land zijn zogenoemde Tea Parties georganiseerd, waar duizenden mensen protesteerden tegen president Obama. Vooral zijn financieel beleid moest het ontgelden. Rechts vreest dat de miljarden dollars overheidssteun aan banken en de auto-industrie tot hogere belastingen zullen leiden. Tea zou daarom staan voor T.E.A.: Taxed Enough Already.


Die woordgrap is leuk gevonden, maar de Tea Parties verwijzen naar het jaar 1773, toen een aantal Amerikanen in Boston zich verzette tegen Britse belastingen. In 1763 won Engeland de ‘French and Indian War’ en daarmee de heerschappij over Noord-Amerika. Aan deze overwinning hing echter een fiks prijskaartje en Engeland moest op zoek naar inkomsten om het koloniale bestuursapparaat in stand te houden. De oplossing – belastingen op diverse producten, waaronder thee – schoot de Amerikaanse kolonisten in het verkeerde keelgat. Zij hadden geen inspraak in het Britse regeringsbeleid en wilden niet betalen aan Londen. ‘No Taxation without Representation’ groeide uit tot dé verzetskreet.

De spanning steeg toen in november 1773 het Britse schip de Dartmouth de haven van Boston binnenvoer met aan boord een lading thee. Kolonisten onder aanvoering van bierbrouwer Samuel Adams sommeerden de kapitein rechtsomkeert te maken. De gouverneur verbood dat, zodat de Dartmouth geen kant op kon. Na twintig dagen en een laatste oproep aan de gouverneur gingen Adams en de zijnen over tot actie. In de nacht van 16 december klommen zij het schip op en kieperden alle 45 ton thee overboord. Deze verzetsdaad – de Boston Tea Party genoemd – betekende het begin van de Amerikaanse Revolutie.

Sindsdien wordt de gebeurtenis vaak aangehaald voor politieke doeleinden. Zo eisten demonstranten tijdens de 200ste verjaardag van de Tea Party het aftreden van president Nixon. In 1988 gooiden twee conservatieve Congresleden een theekist vol belastingwetboeken in het water. Maar echte aandacht krijgen de Tea Party-imitaties pas sinds het aantreden van Obama. Aangevuurd door de conservatieve zender Fox en voormalig vicepresidentskandidaat Sarah Palin is de Tea Party-beweging uitgegroeid tot een speler van formaat.

En dat kan de beweging weleens opbreken. Traditiegetrouw hoort deze groep Amerikanen bij de Republikeinse Partij. Maar nu maken zij in hun onvrede nauwelijks meer onderscheid tussen de twee partijen. En omdat de stemmen van de Tea Party-beweging onontbeerlijk zijn voor Republikeinse winst, maar niet talrijk genoeg voor eigen succes, kan Obama de lachende derde worden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer