• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2018

  Symbool van schande

  Objecten uit Huis Doorn

  Door: Bas Kromhout

  Huis Doorn is een museum waar de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog voortleeft. Historicus Beatrice de Graaf staat stil bij een keizerlijke vork uit dat museum. Zij denkt dat keizer Wilhelms verlamming en minderwaardigheidscomplex bijdroegen aan zijn oorlogszucht.

  ‘Deze vork is speciaal voor Wilhelm II gemaakt. Eén zijde is scherp geslepen, zodat het ding tevens als mes kon dienen. Zo kon de keizer met één hand eten. Hij
  had namelijk een lam armpje. Deze lichamelijke handicap had volgens sommige historici een enorme invloed op zijn persoonlijkheid en kan daarmee misschien zelfs als een van de verklaringsgronden voor de Eerste Wereldoorlog worden beschouwd.

  Wilhelm werd in 1859 geboren als de zoon van de Pruisische kroonprins en een dochter van de Britse koningin Victoria. Hij was hun eerste kind. Ze waren net naar
  het grote, koude paleis aan Unter den Linden verhuisd toen de geboorte zich aankondigde. En toen ging het mis. De bevalling vlotte niet, de moeder leed helse
  pijnen. De dokters stonden op het punt morfine toe te dienen, toen een oplettende vroedvrouw zag dat het kind gedraaid in de baarmoeder zat en zou stikken. Het was een ongelooflijk gevaarlijk moment. De vader wilde geen keizersnee, omdat hij het belangrijker vond het leven van zijn vrouw te redden dan dat van zijn zoon. Daarom rukte een dokter het kind uit de baarmoeder. Hierbij werden zenuwen beschadigd en raakte de linkerarm van het baby’tje verlamd.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen