• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2010

  Süleyman, de Grote Turk

  Door: Henk Boom

  Sultan Süleyman (1494-1566) stond aan de wieg van een Turkse Gouden Eeuw. Zijn buitenlandse veroveringen gingen hand in hand met schitterende nieuwe moskeeën en een tolerante wetgeving. Zelfs zijn Europese vijanden moesten erkennen dat Süleyman een buitengewoon heerser was.

  September 1529. Ineens stonden er duizenden kamelen voor de poorten van Wenen. Met vrees en verbazing keken de inwoners, als zij nog niet waren gevlucht, over de muren van hun stad naar een schouwspel dat eerder in een zomers tableau vivant van een joyeuze entree thuishoorde dan in het sombere, herfstige Donau-decor. Mannen gehuld in lange kaftans, getooid met kleurige tulbanden, liepen af en aan. Met zuidwestenwind was het gebrul van de kamelen en het gehinnik van nog eens tienduizenden paarden tot op de Stephansplatz te horen. Een paar dagen later was hun stad omringd door 30.000 witte tenten, getooid met rode en groene banieren, waarvan de meeste werden gesierd door een halvemaan. Alsof Wenen ineens in Anatolië lag.

  De tent van sultan Süleyman leek met zijn kleurige doeken van zijde en satijn, meerdere appartementen getooid met siertorens en afgezet met knoppen van massief goud, en met zijn uit Konya meegenomen tapijten meer op een sprookjespaleis dan op een militair hoofdkwartier. Vijfhonderd leden van de imperiale garde waren belast met de bewaking. ‘Mijn leger zal net zo onweerstaanbaar zijn als de golven van de zee,’ had Süleyman kort tevoren in een brief aan de vorst van Polen geschreven.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen