• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2002

  Succes en falen van de Nederlandse inlichtingendiensten

  `De BVD was niet gericht op risico's uit de Molukse hoek'

  Door: Philip van de Poel

  Van de oude Buick van de veiligheidsdienst in de jaren veertig, die moest worden aangeduwd tijdens het volgen van verdachten, tot de affaire-Philomena Bijlhout: vaak is er getwijfeld aan de operationele capaciteiten van de Nederlandse geheime diensten. Toch boekten zij ook successen: `Bij de CIA kan men nóg lyrisch worden over een Nederlandse BVD-analist die de Culturele Revolutie in China wist te voorspellen.'

  Dat de Sovjet-Unie begin jaren zestig een niet erg gebruikelijke vakantiebestemming was voor westerlingen, behoeft nauwelijks te verbazen. Na het neerhalen van een Amerikaans spionagevliegtuig boven de Sovjet-Unie op 1 mei 1960 raakte de Koude Oorlog op kook. De verslechterde verhoudingen tussen Oost en West culmineerden in de bouw van de Berlijnse Muur en de Cubaanse rakettencrisis.

  Tegen dit zich in ijltempo ontvouwend historisch decor namen Evert Reydon en Louw de Jager in juli 1961 een kijkje achter het IJzeren Gordijn. De Nederlandse zeelui gaven zich uit voor vakantiegangers. Hun trip voerde langs toeristische highlights als militaire terreinen, vliegvelden en haveninstallaties. Na een verblijf van een maand in de Sovjet-Unie werden de twee op 20 augustus bij de Russisch-Tsjechische grens aangehouden. Tijdens hun verhoor bekenden ze `een veldwaarnemersopdracht' uit te voeren in opdracht van de Nederlandse buitenlandse inlichtingendienst. Dagblad Izvestia kon zelfs triomfantelijk het telefoonnummer van de case officer in Nederland publiceren.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen