• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 5/2010

  Stelling: ‘De invoering van de euro was een vergissing’

  Door: Maurice Blessing

  Anton van Hooff:
  ‘Je moet ergens beginnen als je een politiek-economische eenheid tot stand wilt brengen. De invoering van de euro is daarom geen fout geweest. Hoogstens is men naïef geweest om te denken dat alle lidstaten zich netjes aan de regels zouden houden. Maar er waren zoveel beren op de weg dat men waarschijnlijk nooit aan de euro zou zijn begonnen als alles van tevoren netjes was doorgerekend. Ik spreek dan ook liever van een politiek vruchtbare naïviteit.
  Deze crisis zal er uiteindelijk toe leiden dat de regels worden aangescherpt, zodat de eenwording in een stroomversnelling terechtkomt. Als de geschiedenis iets uitwijst, dan is het dat politiek-economische integratie altijd een proces is van vallen en opstaan. Dat was al zo in de Oudheid, met de vorming van de Achaeïsche Bond door een groot aantal Griekse stadstaten in de derde eeuw voor Christus.
  Dat was niet alleen een politiek-militaire unie. De Grieken hadden ook een gezamenlijke munt. Net als bij onze euro was aan de ene zijde het symbool van de betreffende (stad)staat te vinden, en aan de andere zijde het symbool van de unie. Uiteindelijk heeft die monetaire unie een eeuw standgehouden, tot aan de Romeinse veroveringen. Toen werd de Romeinse dinari de nieuwe standaardmunt.’

  Ruth Oldenziel:
  ‘We moeten niet te dramatisch doen over de euro. Dat de munt in 2002 is ingevoerd, betekent niet dat we er voor altijd aan vastzitten. Bij de invoering waren er al winnaars en verliezers. De munt is er voornamelijk gekomen op aandringen van de Europese handelselite, de multinationals voorop. Andere maatschappelijke en economische sectoren, zoals de vakbonden en de pensioenfondsen, waren de verliezers. Bij de afschaffing van de euro zullen er opnieuw winnaars en verliezers zijn.
  Het grote probleem met de euro is dat de monetaire instrumenten van de EU ontoereikend zijn om dit soort crises te voorkomen. De Europese Centrale Bank kan geen eigen beleid maken om de euro effectief te ondersteunen, zoals de Amerikaanse centrale bank dat doet met de dollar. De ECB blijft afhankelijk van aansturing door de dominante nationale overheden binnen de unie. Zolang er geen Europese politieke unie tot stand is gebracht, zal dit zo blijven.
  Er bestaat overigens een historisch precedent voor de euro. In 1865 is een Latijnse muntunie tot stand gebracht waarvan aanvankelijk Frankrijk, België, Italië en Zwitserland deel uitmaakten, later aangevuld met andere Europese en ook Latijns-Amerikaanse landen. Deze uitgebreide muntunie heeft formeel tot 1914 – en de facto tot 1927 – gefunctioneerd.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen