Home Staatssecretaris wil meer aandacht voor Tweede Wereldoorlog

Staatssecretaris wil meer aandacht voor Tweede Wereldoorlog

  • Gepubliceerd op: 9 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marianne Wilschut

Nu de getuigen van de Tweede Wereldoorlog aan het uitsterven zijn, wordt het behoud van archiefstukken, monumenten en historische plaatsen belangrijker, vindt staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Ook wil zij meer aandacht voor de oorlog in het onderwijs.

Dat nog maar 51 procent van de Nederlandse bevolking aan de Tweede Wereldoorlog denkt als er over ‘de oorlog’ wordt gesproken, is volgens Ross zorgwekkend. Ook is er volgens de staatssecretaris een maatschappelijke behoefte aan discussie en activiteiten rond de begrippen ‘democratie’ en ‘rechtsstaat’, waarvoor de oorlog als kapstok zou kunnen worden gebruikt. In de notitie Raak de juiste snaar, waarin Ross haar herdenkingsbeleid voor de periode 2006-2010 toelicht, pleit zij er dan ook voor om vooral jongeren en opvoeders meer kennis bij te brengen over de Tweede Wereldoorlog.

Het ministerie van VWS wil actief bijdragen aan het vervaardigen van lesmateriaal over de oorlog. Ook wil Ross excursies naar concentratiekampen mogelijk maken voor aankomende geschiedenisdocenten. Verder wil de staatssecretaris lessen en voorlichting over de Tweede Wereldoorlog koppelen aan actuele thema’s als Darfur en Srebrenica.

Ross wil kinderen zo kritisch leren nadenken over hun eigen rol in de maatschappij. ‘Dat is natuurlijk een lijn die al jaren is ingezet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei,’ zegt David Barnouw, onderzoeker en voorlichter bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. ‘Wij als historici zeggen: prima dat je de oorlog wil vergelijken met actuele gebeurtenissen, maar dan moet je wel weten wát je moet vergelijken. Er moet dus voldoende onderzoek blijven naar de Tweede Wereldoorlog.’

Ross heeft al beloofd ook daar aandacht aan te besteden. Nu er nog maar weinig getuigen van de oorlog in leven zijn, is het volgens de staatssecretaris des te belangrijker om archieven, voorwerpen en sporen in het landschap uit de oorlog te conserveren en de toegankelijkheid ervan te bevorderen. Hiervoor zal zij de komende tijd een erfgoedplan opstellen, waarin zij inventariseert welke archieven en monumenten zorg behoeven.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.