Home Speelfilm ‘Die Wannsee Konferenz’ 7 april in bioscoop

Speelfilm ‘Die Wannsee Konferenz’ 7 april in bioscoop

  • Gepubliceerd op: 28 maart 2022
  • Laatste update 27 mrt 2023
  • 2 minuten leestijd
Speelfilm ‘Die Wannsee Konferenz’ 7 april in bioscoop
Advertorial

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

ADVERTORIAL

In de ochtend van 20 januari 1942 vindt aan de oevers van de Wannsee in Berlijn een bijeenkomst plaats met vooraanstaande leden van het naziregime. Op uitnodiging van nazileider Reinhard Heydrich zijn vijftien hoge ambtenaren aanwezig om te praten over de Endlösung, de definitieve oplossing voor het Jodenvraagstuk. Het enige onderwerp op de agenda die ochtend hoe de organisatie van de systematische massamoord op miljoenen Joden kon worden georganiseerd. De bijeenkomst begon om 12.00 uur en duurde minder dan twee uur.  Die Wannsee Konferenz is een historisch drama naar de notulen en authentieke bronnen over een onthutsende bijeenkomst die de aanzet geeft tot de uitvoering van de Holocaust.

In maart 1947 ontving Robert Kempner hoofdaanklager in het Wilhelmstrassenproces een verzameling dossiers van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit de periode van Joachim von Ribbentrop. Onder de stukken bevond zich een exemplaar van de strikt geheime notulen van de Wannseeconferentie. Deze notulen waren de eerste berichten over deze bijeenkomst die naar buiten kwamen. Ooit hadden nog 30 exemplaren van de notulen bestaan die allen voor het einde van de oorlog waren vernietigd.

De film volgt exact het protocol van de bijeenkomst. Alle dialogen komen vanuit de notulen die bewaard zijn gebleven en alle andere gesprekken door de aanwezigen zijn daadwerkelijk gevoerd. De film is opgenomen op de originele locatie en is geproduceerd voor het 80e herdenkingsjaar van de conferentie in 2022. In de film speelt een keur aan bekende Duitstalige acteurs zoals Philipp Hochmair (Das Experiment), Fabian Busch (Er ist wieder da, The Reader),  Thomas Loibl (Toni Erdmann), Rafael Stachowiak (Undine) en Jacob Diehl (Der Baader Meinhoff Complex).

Advertorials bevatten commerciële content, geplaatst op de website van Historisch Nieuwsblad. De inhoud hiervan valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van Historisch Nieuwsblad.