Home Sloop middeleeuwse brug valt mee

Sloop middeleeuwse brug valt mee

  • Gepubliceerd op: 23 augustus 2019
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Bas Roetman
Sloop middeleeuwse brug valt mee

Tot verdriet van de inwoners van Doornik begon deze zomer de sloop van de middeleeuwse Pont des Trous (‘Gatenbrug’). Ook de media sloegen alarm. Maar de ophef is voorbarig.

Op 2 augustus jongstleden nam een grijper de eerste hap uit de brug, om plaats te maken voor grotere schepen in de Schelde. Aan de waterkant bewezen inwoners van Doornik de brug de laatste eer. Ze hadden jaren gestreden tegen de sloopplannen; een petitie leverde 20.000 handtekeningen op. ‘We zien hier letterlijk een stukje van ons erfgoed in het water vallen,’ zei een van hen voor de camera’s van de Belgische RTBF. De Gatenbrug is een van de drie laatste militaire bruggen uit de dertiende eeuw die op de wereld zijn overgebleven. De sloop kreeg dan ook aandacht van internationale media, van de Britse krant The Guardian tot de Italiaanse tv-zender RaiUno.

Toch is van afbraak van middeleeuws erfgoed geen sprake, want de drie bogen die nu worden gesloopt zijn niet origineel. Het hele middenstuk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest door een Brits bombardement, waarna het in 1948 werd hersteld met grotendeels nieuwe materialen. De twee torens aan weerszijden van de brug stammen wel uit de Middeleeuwen en blijven behouden. Een andere troost voor de inwoners van Doornik is dat de bogen op termijn in vrijwel identieke stijl worden herbouwd, met gebruik van de oude stenen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 9 - 2019