Home Simon Schama redt geschiedenisonderwijs

Simon Schama redt geschiedenisonderwijs

  • Gepubliceerd op: 30 maart 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Patrick van IJzendoorn
  • 2 minuten leestijd
Simon Schama redt geschiedenisonderwijs

Tijdens studenprotesten zwaaide een demonstrant met de vlag van Engelands bekendste oorlogsmonument, de Cenotaph. De jongeman in kwestie, Charlie Gilmour, de zoon van de Pink Floyd-gitarist David, wist niet dat het een oorlogsmonument was. Saillant detail was dat hij geschiedenis studeert op Cambridge.

Voor sceptici was dit eens te meer een teken dat het met het Britse geschiedenisonderwijs slecht gesteld is. Simon Schama spreekt zelfs over ‘drive-by history’. Deze televisiehistorcus is inmiddels door de Conservatieve minister van Onderwijs Michael Gove als speciaal adviseur ingehuurd om te beginnen met het herintroduceren van traditioneel geschiedenisonderwijs.

Grofweg draaien geschiedenislessen in het Britse onderwijs om twee H’s: Henry en Hitler, twee historische personages over wie veel te vertellen valt. Al staat het feit dat Henry (Hendrik) VIII de geestelijke vader is van de anglicaanse Kerk nogal eens in de schaduw van zijn liefdesperikelen. Twee andere namen die in het curriculum opduiken zijn Oloudah Equiano en William Wilberforce, strijders tegen de slavernij.

Jaartallen komen amper voor. Geschiedenisdocenten beperken zich doorgaans tot 55 voor Christus en 1066, toen het eiland werd binnengevallen door respectievelijk Julius Ceasar en Willem de Veroveraar. Eminente historische figuren als Horatio Nelson, Florence Nightingale en Benjamin Disraeli blijven grote onbekenden voor de scholieren, terwijl Winston Churchill in 2007 met sigaar en al uit de middelbareschoolboeken is verdreven.

Schama gaat nu de chronologische orde herstellen. De auteur van onder meer A History of Britain heeft al zes episoden genoemd die elke leerling dient te kennen. De historische canon bestaat uit de moord op aartsbisschop Thomas Becket in 1170, de Boerenopstand in 1381, de onthoofding van Karel I in 1649, de Britse koloniale avonturen in India, de Opiumoorlogen met China en ten slotte de problemen in Ierland. Ook moeten scholieren de belangrijkste Britse koningen kennen.

Schama is niet de enige bekende historicus die door Gove is ingehuurd. Ook de Schotse Harvard-historicus Niall Ferguson zal ideeën aanleveren. Deze benoeming heeft voor opschudding gezorgd binnen progressieve kringen, waar het vriendje van Ayaan Hirsi Ali bekendstaat als pleitbezorger van het imperialisme. De hervormingen genieten de steun van de academische historici van de Better History Group, maar de lerarenvakbond ziet in de voorstellen de ‘terugkeer van elitair onderwijs’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Moeder en kind in Noord-Hollandse dracht
Moeder en kind in Noord-Hollandse dracht
Nieuws

Zeventiende-eeuwse jongen kreeg Staten-Generaal als peetouder

In 1668 kreeg een baby, de zoon van de graaf en gravin van Bentheim, een opmerkelijke voornaam. Het jongetje werd ‘Statius’ gedoopt, een afgeleide van het woord ‘Staten’. De Staten-Generaal van de Nederlandse Republiek waren namelijk peetouder van het kind. En zij hadden om die naam gevraagd.  Het was een opmerkelijke gang van zaken, want...

Lees meer
Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt
Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt
Interview

‘Met Mark Rutte zocht ik naar de resten van Van Oldenbarnevelt’ 

Ronald van Raak ging op onderzoek onder het Binnenhof. Hij vertelt over zijn historische sensatie: ‘In mijn goede pak kroop ik door het stof.’ Kent u de historische sensatie, zoals door Johan Huizinga omschreven?  ‘Die heb ik zeker ervaren tijdens een koude januarinacht in 2019, het hagelde, toen ik met Mark Rutte afdaalde in de...

Lees meer
Lída Baarová, Gustav Fröhlich en Joseph Goebbels
Lída Baarová, Gustav Fröhlich en Joseph Goebbels
Artikel

Lída Baarová: de onmogelijke liefde van Joseph Goebbels 

Rijkspropagandaminister Joseph Goebbels raakt zo verliefd op de Tsjechische actrice Lída Baarová dat hij er met haar vandoor wil. Het komt er niet van, en Baarová betaalt een hoge prijs voor de affaire. ‘Geen van mijn films is zo dramatisch geweest als mijn leven.’  Haar moeder pusht Lída (1914-2000) en haar zus Zorka Janů al...

Lees meer
Allegorie Willem I
Allegorie Willem I
Beeldessay

Het regent koninklijke lintjes, een onderscheiding die Willem I invoerde

Koning Willem I doet zijn best het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden op te stoten in de vaart der volkeren. Toch verliest hij de helft van zijn land. Op 30 november 1813 landt Willem Frederik van Oranje na een ballingschap van 19 jaar op het strand van Scheveningen. Twee dagen later wordt hij uitgeroepen tot soeverein...

Lees meer