Home SIGNALEMENTEN: Kill your darlings

SIGNALEMENTEN: Kill your darlings

  • Gepubliceerd op: 22 januari 2014
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg


Daniel – Harry Potter – Radcliffe als Allen Ginsberg, de belangrijkste dichter van de Beat Generation? Het is even wennen, maar Radcliffe bewijst in Kill your darlings dat hij de rol van tovenaarsleerling is ontgroeid. De debuutfilm van de Amerikaan John Krokidas gaat terug naar de tijd dat de schrijvers van de Beat Generation nog jonge knullen waren, die droomden van een literaire carrière. Begin van de jaren veertig komen Kerouac, Burroughs en Ginsberg met elkaar in contact.
Spil in het vriendenclubje was student Lucien Carr. Hij had lak aan alles en iedereen, wat hem een goeroeachtige status gaf. De jonge hondensfeer van alles moet kunnen kwam abrupt tot een einde toen Carr in 1944 een rond het groepje hangende oudere homo vermoordde. Volgens Carr was het zelfverdediging, omdat de man hem seksueel lastig viel. De rechter dacht er anders over en veroordeelde hem voor moord. Na twee jaar kwam hij vrij.
De film laat overtuigend de enorme invloed zien van de gebeurtenis op de schrijvers van de Beat Generation: het speelkwartier was afgelopen.

Kill your darlings
John Krokidas
Vanaf 30 januari in de bioscoop

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.