The Last Wolf
Jean-Jacques Annaud
Vanaf 2 juli in de bioscoop
De Franse regisseur Jean-Jacques Annaud maakte eerder The Name of the Rose (1986), de verfilming van Uberto Eco’s filosofische thriller over de Middeleeuwen, Seven Years in Tibet (1997), over de Chinese bezetting van Tibet, en Enemy at the Gates (2001), over de slag bij Stalingrad. En nu dan The Last Wolf. In de verfilming van een Chinese bestseller wordt een student eind jaren zestig tijdens de Culturele Revolutie van Beijing naar het platteland in Binnen-Mongolië gestuurd om les te geven aan nomaden. Hij komt er snel achter dat de Chinese communistische autoriteiten niets begrijpen van de levenswijze van de inheemse bevolking. Zo laten zij alle wolven doden, ondanks protesten van de nomaden, die weten dat de wolven voor het evenwicht in de natuur zorgen. Dat de student zich in het geheim ontfermt over een welp druist in tegen de orders van de autoriteiten. Het epische The Last Wolf toont fraaie landschappen en heeft als boodschap dat de mens in harmonie met de natuur moet leven. Opmerkelijk is dat de film, die via het verleden kritiek levert op het Chinese regime, in China niet werd verboden. Begin dit jaar was hij er een enorme hit.
SIGNALEMENTEN FILM: The Last Wolf
- Gepubliceerd op: 24 juni 2015
- Laatste update 25 mei 2023
- 2 minuten leestijd
Nieuwste berichten


Hou op met die voetnoten
Philip Dröge kan niet wachten tot het Koninklijk Huisarchief verder opengaat. ‘Mijn handen jeuken en ik neem aan dat ik niet de enige ben. Politieke machinaties, zakelijke avonturen, bemoeienis met benoemingen, slavernij, bezittingen en belangen: het archief zal vol zitten met zaken die een heel ander licht werpen op de vaderlandse geschiedenis.’


Mummieportretten in Romeinse stijl
Na de verovering van Egypte door de Romeinen ontstonden ‘mummieportretten’, de vroegst bekende realistisch op hout geschilderde portretkunst.


Bezetting via archeologie
Israël investeert in de archeologie van de Westbank. Volgens de Palestijnen is het een dekmantel om de controle over de westelijke Jordaanoever uit te breiden.


Wel of geen tweede slaap?
Volgens een populaire theorie van historicus Roger Ekirch werden slapers in het verleden midden in de nacht gezamenlijk wakker.