• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2017

  De Slag om Stalingrad

  Titanengevecht aan de Wolga

  Door: Guido van Hengel

  Een Russische winter lang maten het Duitse en het Rode Leger hun krachten bij Stalingrad. De strijd in de ijzige kou was loodzwaar, maar Adolf Hitler en Jozef Stalin wilden niet van opgeven weten. Pas na ontelbare doden viel de beslissing.

  Het begon met een allesverzengend bombardement op 23 augustus 1942. De Duitse luchtmacht liet het bommen regenen op de houten arbeidershuisjes in het zuidelijke deel van de stad. Algauw waren alleen nog bakstenen schoorstenen te zien. Iedere inwoner die op dat moment niet in een schuilkelder zat was verloren. Ooggetuige Larisa Ladnaya, een tiener nog, beschreef later hoe Stalingrad ‘baadde in het gloeiende licht van het vuur’ en was ‘gesluierd in rook’.
   
  Een bom raakte de olieopslagtank en een vuurbal spoot 400 meter hoog de hemel in. Systematisch legde de luchtmacht vervolgens het ziekenhuis in de as. Artsen en verplegers sloegen op de vlucht, de patiënten in wanhoop achterlatend. De graansilo met daarin voedsel voor de bevolking ging op in de vlammen.
   

  Totale vernietiging

  Dit was een bombardement in Blitzkrieg-stijl, niet gericht op specifieke doelen, maar op een stad en een bevolking als geheel. Het brein achter deze aanval was Luftwaffe-officier Wolfgang von Richthofen. Vijf jaar eerder was hij tijdens de Spaanse Burgeroorlog verantwoordelijk geweest voor de vernietiging van het Baskische stadje Guernica - een oorlogsdaad die is vereeuwigd in Picasso’s meesterwerk. Andermaal zette Von Richthofen een iconische vernietiging op zijn naam: in één week was Stalingrad veranderd in geblakerde ruïnes. Ruim 40.000 burgers waren gedood.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen