Home SIGNALEMENTEN FILM Testament of Youth

SIGNALEMENTEN FILM Testament of Youth

  • Gepubliceerd op: 27 mei 2015
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Misschien mosterd na de maaltijd na het herdenkingsjaar van de Eerste Wereldoorlog, maar voor een goede film is het altijd tijd. En uitstekend – ‘degelijk’ is misschien een beter woord – is Testament of Youth, de verfilming van de in 1933 gepubliceerde autobiografie van Vera Brittain. Brittain was een protofeministische jonge vrouw, die in 1914 na heftige strijd binnen haar familie – vrouwen konden beter aan trouwen denken – in Oxford mocht gaan studeren.

Als ze net in de collegebanken zit, breekt de oorlog uit. Haar broer en Brittains vriend melden zich aan voor het front. De solidaire Brittain verlaat Oxford en wordt verpleegster van gewonde militairen. Eerst in Engeland, later aan het front in Europa. Het brengt haar, en de kijker, in aanraking met de verschrikkingen van de oorlog. Over de Eerste Wereldoorlog zijn veel films gemaakt, maar zelden vanuit het perspectief van vrouwen, die machteloos afwachten of en hoe hun mannen uit de oorlog terugkomen. Testament of Youth maakt die belevingswereld aangrijpend voelbaar.

Testament of Youth
James Kent
Vanaf 11 juni in de bioscoop

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.